Hederslelaterat förtryck i Umeå ska inte få ske

 

Igår skrev jag en blogg om hedersrelaterade mordet som skedde i Högsby där sonen dömdes för fem år sedan men där det sker efter att det kommit till resning i målet. I dagens VK kan man läsa om en flicka som inte kan vara med på studentfirandet då hon under 19 år utsatts för olika typer av hot från sin pappa.
Den här flickan är enligt VK utsatt för hedersrelaterat våld och kan inte delta i studentfirandet. Hon har en svenskfödd mamma och en pappa med utländsk bakgrund. Han har enligt VK aldrig accepterat sin dotters existens. Modern och dottern har levt under hot sedan hon föddes för 19 år sedan.
Lisa som hon kallas har levt under skyddad identitet under flera år men ständigt dyker det upp personer med anknytning till pappan. Mer om detta kan du läsa genom att klicka här.
Det här visar på att hederskulturen måste bearbetas på bred front. Jag är säker på att mamman inte i sin vildaste fantasi kunde ana att den man hon hade ett förhållande med skulle bete sig på det sätt som skett och han aldrig skulle acceptera sin dotters existens.
Om han nu inte gjort det varför bryr han sig över huvud taget och varför får hon som myndig person inte leva det liv hon själv vill och kunna göra precis som hon vill. Det här är en lång proecess för flickan och hennes mamma att ständigt leva under hot och förtryck och man frågar sig verkligen om inte detta kunnat leda till en rättslig process och mannen och de som ställer upp och utför hans förtryck ska kunna straffas för detta, för brottsligt är det att hota på det sätt som beskrivs i dagens tidning.
Det kan ju också vara så att man helt enkelt inte har tordats anmäla fallet med risk för hedersrelaterat våld och de konsekvenser det får men flickan har i alla fall fått skyddad identitet så myndigheterna måste ha haft kännedom om fallet. Stämmer alla uppgifterna som det står i tidningen om finns det säkert 1000 tals liknande fall.
Vad gör man säger jag och  är säker på att ni alla håller med. Det är en kultur med hot som måste utrotas och som aldrig får försvaras av någon och det är obegripligt hur andra kan ställa upp på pappans agerande.
 

6 kommentarer

  1. KGQ

    De händelser om sk. ”hedersrelaterat” våld du beskriver är helt oacceptabelt i en rättsstat. Det är självklart att vi på alla sätt måste bekämpa sådana övergrepp i debatten och i våra domstolar.

    Svensk lagstiftning gäller naturligtvis för alla som vistas eller bor i vårt land. Att referera till ålderdomliga sedvanor och ”rättsskipning” i andra kulturer kan aldrig vara en ”frisedel” för de som begått brott enligt vår lagstiftning.

  2. Mina

    Hej
    Kan du hjälpa till så att denna flcka får sitt skydd under denna studentdag med ett härligt firande som alla andra ungdomar som ska ha roligt när dom klarat av sina år på gymnasiet? Du borde ju ha bra kontakter som kan ställa upp å vara med så hon kan njuta av denna dag.
    Hoppas!!

  3. Johannes

    Stor och fina ord som vanligt av en politiker, men vad gör du konkrekt åt saken. På vilken sätt ställer Umeå kommun upp för denna flicka? Ni bör väl ha en väl genomarbetat plan för just sånna här fall, för vi har ju trots allt haft hedersrelaterade mord i den här stan tidigare…

  4. Morgan

    Det du beskriver och VK belyser är ett uppenbart problem som alla, oavsett partifärg anser vi bör bekämpa. Vad är din lösning på problemet? Det är en sak att orera i allmänna ordalag om att detta beteende ska bekämpas, men hur? Jag skulle vilja se en politiker av din kaliber uttala sig starkt och entydigt med en lösning på problemet.

    Just nu känns hela historien helt absurd, för det som beskrivs i din blogg och i VK är ju vedervärdigt, och det är inget nytt fenomen. Om hon tar studenten idag så är ”Lisa” ca 18 år och än har ingen löst problemet???

    Jag skulle önska att det fanns någon som tog tag i problemet så att den här typen av förföljelse kunde få ett slut. Jag har ett enkelt, kraftfullt och fungerande recept som skulle få en enorm genomslagskraft och reducera snarlika fall till ett minimum. Omgående utvisning för pappan med enkelbiljett tillbaka dit han kommer ifrån. Detta gäller även hans släktingar som bedriver denna hetsjakt mot ”Lisa”.

    Svårigheter kan finnas i bevisbördan, men principen bör vara att om du inte sköter dig så packar vi väskan åt dig och skickar tillbaka dig dit du kommer ifrån, och därefter är du aldrig mer välkommen. För infödda svenskar finns det inget ställe dit deportering kan ske, så där får fängelsehålan utgöra förvaring för de som inte sköter sig. Håller du med om detta var en bra idé?

    I så fall gör det till din grej i livet att verka för att våldsbejakare inte inte har något att hämta i Umeå, Västerbotten eller någon annan stans i Sverige.

  5. TIRFING

    Lennart
    Det är dags för Politikerna att agera, dvs lyfta betongrumporna och se till att varenda gång sådana här saker dyker upp att omedelbart sätta in Polis , Åklagare och stöd , inte snacka utan GÖRA , på så sätt blir det både besvärligt och straffsats på dessa skammen män som ger sig på en tonåring.

  6. Ida

    Hej Lennart! Du vet vem jag är. Rent otroligt att vi i Umeå; du vill ju att Umeå ska växa, tar emot så många Somalier. Alla de som bor i Umeå vet att de tillbringar all sin tid vid olika cafeer. Främst vid bibliotekscafeet där männen dricker en kopp kaffe och ett glas vatten hela em. De allra flesta har avbrutit sin SFI. Kvinnorna föder åtminstone ett barn varje år, ingen av de kan lära sig svenska. Inte rasistiskt men reellt. Har du en lösning på dett PROBLEM?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.