Privatisera inte den svenska polisen

 

Håller polisen på att privatiseras och vi ska betala när vi behöver dess hjälp ? Vi har sett och hört att Rikspolisstyrelsen säger att arrangörer ska beta för att få bevakning vid arrangemang och det behandlas på olika sätt i landet.
Det är faktiskt märkligt att vi ska betala för polisens tjänster och jag antar att detta är ett uppdrag man fått av regeringen för i annat fall skulle de inte göra det just nu. Normal bevakning tycker man ska ingå i de uppgifter som åligger polisen men visst kan man ta betalt vid idrottsarrangemang där huliganer härjar och stora extra styrkor måste sättas in. Däremot är det en uppgift för polisen utanför arenorna.
Vi har redan hört att många arrangemang och festivaler kommer att ställas in då marginalerna inte räcker till för bevakningen. Det kommer att komma massor med krav att det är kommunen som måste betala om det ska bli någon festival. Dessutom är det ju polisen själva som säger hur mycket poliser och vakter man måste ha så polisen sitter ju i en dubbel roll. Föreningarna själva och andra arrangörer måste få lösa vakthållning som de vill om det skatas betalt och händer något får väl polisen göra utryckning som vid vilket annat tillfälle som helst.
Jag vill inte ha ett samhälle där de som har råd kan köpa sig skydd av polisen eller bevakning, det är att privatisera polisen

 

 

6 kommentarer

  1. John

    Dags att du läser på innan du skriver. Lagen har alltid funnits som ger polisen rätt att ta betalt för sin bevakning av evenemang. De har dock inte utnyttjat den. Det är Rikspolisstyrelsen som nu har bestämt att den ska användas för att få betalt…

  2. Anders Forsberg

    Jag tror käre Lennart missförstått den nya ordningen – självklart ska arrangörer av privata fester också stå ordningen och redan, precis som när du arrangerar en fest hemma i din egen trädgård!

    Om din fest blir av den storleken att den kräver polisinsatser så tycker nog de flesta att det är rimligt att du betalar för insatsen!

    Förresten sörjer de flesta arrangörer redan idag för sina egna ordningsfrågor!

    Hälsningar

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Anders Forsberg (2011-07-14 19:26)
    Det är inte privata fester om allmänheten har tilträde. Så är det. om jag har en privat fest kan den vara för 1000 personer och jag behöver inte tillstånd och jag behöver inte bevakning. Du är fel ute eller måste läsa på vad som är privat och vad som är offentligt

  4. Lennart Holmlund

    Svar till John (2011-07-14 17:22)
    Och du tror att de gör det på eget iniativ. De behöver väl in de pengar de inte fått i anslag av regeringen och därför blir det avgifter i stället för skatter som finanserat det förut

  5. Millen

    Kan man betala 500 i inträde, så kan man också betala 535. Skattebetalare skall inte betala för fyllefester med musik.

  6. Anders Forsberg

    Tack för ditt svar Lennart!

    Jag var en smula otydlig och det jag menar är att alla, säger alla, kommersiella arrangemang som kräver polisinsatser ska självfallet svara för sina egna kostnader – också polisinsatserna!

    Alltmer börjar våra skattepengar att användas i de mest häpnadsväckande utgiftssammahang – skatter eller avgifter ska drivas in till förmån för vård, omsorg, skola, vägar mm där alla kan dra fördel av medlen! Där ska ni, våra politiker, samla kraft och mannamod och täta läckorna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.