Umeå är överklgningens huvudstad

 

Umeå överklagningarnas huvudstad.
Jag tror det finns få kommuner där s mycket överklagas som inom Umeå kommun. Vi är åter i slutskedet av vägdragningarna som nästan är detsamma som de som det blev stopp på 1997. Sträckningen är annorlunda över Röbäcksslätten det den största förändringen. Har inte överklagningarna skett har vägarna varit klara för mer än 10 år sedan och till betydligt lägre kostnader för skattebetalarna. Det är skattebetarna som får stå för kalaset.
Botniabanan är det andra exemplet där man kom fram överallt utom inom Umeå kommun utan överklaganden medan dragningen genom Umeå gjorde att projektet blev 2 miljarder dyrare men dragningarna blev slutligen på den plats som planerats och man hade följt alla lagar osv. som de som klagade påstod.
Man skulle kunna hitta hur många projekt som helst och ett ärende ligger hos regeringen i den fastighet jag bor i där man hänvisar till kulturmiljön som för oss som bor på fastigheten är två carportstak.
Det som nu är uppe till diskussion och som överklagats är kvarteret Forsete där rivningslovet överklagades av två privatpersoner som dock inte bedömdes som sakägare och därmed inte hade rätt att överklaga. Dessa personer överklagar nu planen också men självklart är du inte sakägare i det ena fallet kan du inte vara det i det andra. Den kommunala hanteringen har dock gått rätt till så ett förvaltningsbesvär är det inte.
Föreningen för byggnadsminneskultur ville att Thornbergska huset skulle byggnadsminnesförklaras men det gjorde inte länsstyrelsen och då vände man sig till Riksantikvarieämbetet men de tycker Länsstyrelsen gjorde rätt och de kommer dock inte att överklaga det beslutet.( Läs om detta i dagens VK)
Alla överklaganden kostar pengar och det är självklart byggherrarna som få står kostnaderna som de sedan måste ta ut av hyresgästerna eller skattebetalarna om det är vägar eller järnvägar eller andra offentliga byggnader.
När det gäller gamla VF huset som jag kallar det har aldrig haft något bevarande skydd i någon plan och visst skulle det vara märkligt om staten kom på att ett hus har ett byggnadsminnesvärde just den dagen det ska rivas. Självklart måste det ligga andra tankar bakom ett byggnadsminne.Det kan du läsa här
Det är också märkligt att processerna ska kunna dras ut nästan hur länge som helst som i väg och järnvägsdragningarna vi haft och dessutom att de som inte är bedömda som sakägare ska kunna fortsätta överklaga utan att de på något sätt blir ansvariga ekonomiskt. Överklagandet är en viktig del i en samhällsstruktur men dessa som man kan kalla okynnesöverklagningarna kan inte pågå hur länge som helst.
När det gällde Botniabanan sa ju den lagstiftning som gällde att när regeringen gett tillåtelse så hade det rättslig verkan och det hade det också men tidsutsräkningen kostade enorma summor och gynnade enbart jurister som anlitas.
Allt ska betalas endera av skattebetalare eller så blir det av konsumenten och frågan är vart pengarna gör störst nytta
 
 

3 kommentarer

  1. Inge-Bert Täljedal

    Det kommer alltid att råda delade meningar om det rimliga i att överklaga vissa ärenden. Men det är nog också så att antalet överklaganden kan bli extra stort om många invånare inte riktigt litar på kommunledningens omdöme eller vilja att ta lagstiftningen på allvar. Då kanske man ibland överklagar så att säga ”för säkerhets skull”. Kan det eventuellt vara så i Umeå? Finns det i så fall någonting som kommunledningen skulle kunna göra för att skapa en större tillit mellan medborgare och politiker? Eller är det bara så oturligt att det har råkat ansamla sig en ovanligt stor mängd tjurskalliga och illasinnande medborgare just här?

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Inge-Bert Täljedal (2011-07-20 12:37)
    Du läser ju min blogg som fan läser bibeln.Jag vet att vi fått rätt i de flesta fallen.
    Du gick själv i spetsen för att hotell Plaza skulle byggas och tyckte det var en rimlig avvägning trots den översiktsplan vi hade.
    Vad jag minns tyckte du även att det blev bra med vägarna till tomtebo, Ålidbackstunneln.

    Däremot vet jag ju at tdu inte gillar det som sker när det gäller det nya kulturhuset väven och att bibloteket ska dit, dina motiv är dock mycket oklara. Vill är en sak planmässig en annan.Jag tror du själv var med då vi tog 1998 års översiktsplan och där vi noggrant fastlade vilka byggnader och områden som skulle vara kvar, och inget är ändrat i nu gällande plan. När man kommer i vissa områden är det viss anspassning som måste göras, men där jag bor är den plats i Umeå som har den sämsta utemiljön av alla bostadsområden och med det förslag som KF tagit behåller man ändå miljön efter Brogatan eller den återslälls lite som det var före det bebyggdes på tomten.

    jag har även visat bilder hur det såg ut nere vid det som idag kallas konstnärligt campus som du hade haft invändingar mot och där det troligen även när du flyttade hit låg en massa magsin och det gick dessutom en järnväg genom området.

    När det gäller de överklagande som hade med Botniabanan fick Banverket rätt i alla ärenden och att ma nföljt den lagstiftning som är. När det gälller tillåtelseprövningen så fick man ja och då ska den sträckningen gälla enligt lagstiftarens mening, därför var det konstigt att inte de som överklagade det ärendet fick klart för sig att regeringen beslut om dragning gällde, precis som det var meningen med lagstiftningen.

    När det gäller vägarna och att det besväret fick ett bifall i regeringen var också Gröan Persson förundrad över då kontakterna skett med departementet och dåvarande statsråd Uusman. Nu är man nästan tillbaka på samma ställe med dragningarna.

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Inge-Bert Täljedal (2011-07-20 12:37)
    När det gäller medborgarnas förtroende för mig och socialdemokraterna har det visat sig i valen, när det gäller mig själv har jag fått oerhört många personröster och jag har dessutom fått leda kommunen sedan 1995 med partiets förtroende. Väljarnas förtroende har gett oss möjligheten att leda Umeå och vi är väl snart den enda tillväxtkommun som kunnat ha kvar en sosseledd regering och en del av äran tar jag självklart åt mig.

    Jag är glad över den utveckling Umeå haft under min ledning och våra duktiga partiföreträdare i alla nämnder inte minst i byggnadsnämnden som har hand om de ärenden som får flest överklaganden.

    Vad alla överklaganden vet jag inte vad beror på.Men det kan hända att det finns en massa personer som vill vara emot för att på någon sätt synas inte minst i media eller så är det många som flyttat hit och trott att staden sett ut som den gjort för 10 år sedan i alla tider.

    Nya tider kräver förändring överallt i samhället inte minst om ett samhälle ska byggas långsiktigt hållbart och till min glädje har till och med centern och miljöpartiet insett detta i dagens läge.Det gäller att bygga tätt och bygga stad.
    Avslutnigsvis kan inte ett samhälle formas av de som är emot någon utveckling och förändring och det är jag glad för i annat fall har inte socialdemokratin funnits.

    Jag tycker också att det finns en hel del personer som tycker sig veta mera om planering, av lagar än alla våra duktiga tjänstemän som bereder och ger sakliga upplysningar i samtliga ärenden som kommer upp till beslut.

    Jag vill att Umeå ska fortsätta att vöxa och bli en ännu bättre stad att leva i och är glad att vi stod emot de som var motståndare till Folkets Hus och att vi skulle satsa på kulturen och en Opera som numera heter norrlandsoperan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.