Börserna rasade och då blir pensionerna lägre

Börserna rasade och då blir pensionerna lägre. De senaste dagarnas börsfall om de nu ligger kvar eller fortsätter att falla kommer med all säkerhet att innebära att även pensionerna kommer att falla.

Det har inte kommit fram varför raset blev så stort i går men det kanske är mer psykologi som ligger bakom att de faller än att företagen går sämre. Visst är vinsterna lite lägre än väntat och visst har bankerna en del osäkra betalare som en del länder som misskött sin ekonomi genom dessa ständiga skattesänkningar .

Det finns väl anledning att fundera över om EU och dess regelsystem duger till något när man inte bryr sig om de regler man enats om.

Men helt säkert är att högerpartiernas ständiga skattesänkningar är en stor orsak till budgetunderskotten och de går ju att höja främst för de rikaste. Allt ska ju betalas tillbaka och då är det väl rimligt att de som fått enormt stora skattesänkningar betalar tillbaka. Jobb har det däremot inte blivit

2 kommentarer

  1. Mr Sound

    Det grundläggande problemet med pensionssystemet är just det faktum att pensionen INTE är ”uppskjuten lön” utan ett bidrag som dagens pensionärer får från dagens arbetare.

    Ett statligt pensionssystem hade kunnat fungera om det verkligen var en fondering av den arbetande befolkningens pengar, avsatta individuellt och knutna till respektive individ (snarlikt dagens avtalspension). Men eftersom dåtidens politiker (och väljare) ville införa ett system som omedelbart gav ersättning till de som uppnått ”pensionsålder” när systemet infördes var man tvingade att ta de arbetandes pengar och ge dem till de dåvarande pensionärerna. Och så var bollen i rullning och det var redan då uppenbart för den som hade minsta slutledningsförmåga att systemet var ett pyramidspel som endast skulle kunna fortlöpa så länge som de kommande generationerna var större än de föregående samtidigt som medellivslängden hölls låg.

    Så nu sitter vi här med en åldrande befolkning som inte har satt av en spänn till sin egen pension, med inställningen att deras egen pension var någon annans ansvar – samtidigt som dagens arbetande befolkning beskattas så hårt att de har mycket svårt att avsätta pengar åt sig själva. Långsiktigt måste politikerna försöka slingra oss ur systemet och åstadkomma en övergång till principen om att var och en sparar åt sin egen pension. Problemet är att en (eller flera) generationer måste ”offras”, åtminstone i den bemärkelsen att de kommer att få ut långt mindre ur systemet än vad de tvingas betala in.

    Påståenden som ofta hörs om att pension är ”uppskjuten lön” är rent skitsnack då våra pensionärer aldrig har levt på sina egna sparade pengar utan på beskattningen av den arbetande delen av befolkningen.

  2. JonasE

    Det löser säkert Alliansen med ytterligare skattesänkningar, då blir allt bra igen!!…eller??…INTE!!.

    Du får ursäkta att det blev samma igen….den stämmer fortfarande….tyvärr :/ !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.