Regeringen gör bidrag till partier avdragsgilla, ett märkligt förslag

Regeringen gör ett stort stolpskott med nya regler om skatteavdrag

Idag har det sagts att regeringen ska ge skatteavdrag för gåvor till ideella föreningar. Fackföreningar är också ideella föreningar men medlemsavgifter till dessa blir inte avdragsgilla. Jag rekommenderar facken att slopa medlemsavgiften till facket för de som i stället ger en gåva till facket och fackets gåva får bli medlemsavgift.
Det här är en fråga som legat KD varmt om hjärtat och man ska kunna tro att det är riktat till församlingsmedlemmar i kyrkosamfund som kräver vart 10,e till församlingen. Det här är några exempel på hur dumt detta är.
Däremot är det konstigt och knepigt att gåvor och donationer till universitet och högskolor inte ger rätt till avdrag. Jag vet exempel där personen i stället fått skatta fram pengarna för att ge en gåva till ett universitet.
Jag hoppas verkligen att socialdemokraterna i stället försöker få till stånd ett motförslag som ger gåvor eller donationer till Universitet avdragsmöjlighet för alla företag i stället.
Idag är det bara möjligt för börsnoterade företag att få göra dessa avdrag och det drabbar universitet och högskolor. De får alltså inte avdrag när de ger gåvor till verkligt nyttiga samhällsinsatser
Regeringen ger fördel för organisationer som har högavlönades organisationer som medlemmar och inte andra. Det är kanske även ett sätt att ge avdrag för gåvor till de politiska partierna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.