Kommunernas ekonomi en rysare

 

Kommunernas ekonomi kan vara en rysare nästa år. Vi har hört Anders Borg tala om hur mycket lägre tillväxten blir nästa år. Vi har däremot inte hört om han tänker komma med några åtgärder för kommunerna och välfärden. Det har varit diskussioner om äldrevården och om skolan men inga besked.
Regeringen har inte get mer pengar till gymnasiereformen trots att alla kommuner vet att det kostar mer och det innebär att det är något annat som fått stryka på foten.
Den skattepolitik som regeringen för har inneburit att staten flyttat över en del av ansvaret som ligger på staten till kommunerna.  Det pratas ständigt om medfinansiering till vägar och järnvägar där vi gått in med en stor summa för att överhuvudtaget kunna lösa väg problemet med den dåliga luften.
Staten har haft utrymme att sänka skatterna och mest för de som har det bäst och kommunerna till och med kommuner som styrs av allianspartierna har där tvingats höja skatten. Det blir en åtgärd som slår hårdast mot de lägst avlönande och de som har det sämst då kommunalskatten då man betalar samma skatt för varje intjänad hundralapp. Ytterligare en åtgärd som gör att gapet mellan de som har och inte har ökar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.