Väglaget kan variera inom länet. Jag blir…

Väglaget kan variera inom länet. Jag blir riktigt förvånad över Västerbotten Nytts jämförelse över väglaget. Man sa ungefär så här att när snöfallen och det hala väglaget kom senast så gick bussarna i Skellefteå men stod i Umeå.

Den jämförelsen är helt värdelös för att det kan skilja mycket iväglaget och i framkomligheten, så den jämförelsen ger jag inte ett enda dugg för och man hänvisar till att det kan bero på att man i Skellefteå kör pådubbdäck.

När det då gäller dubbdäck eller inte så finns det skäl varför vi i Umeå inte har beställt körning med dubbdäck och svaret är enkelt.

Dubbdäck skapar större miljöproblem eftersom det river upp mycket föroreningar och partiklar som är hälsofarliga. I vissa fall skulle det vara bra om fler änkollektivtrafiken funderade om man ska ge sig ut på vägarna.

Sedan är jag förvånad över att det finns folk som tror att det skulle vara sommarväglag ständigt för då behövs inte heller dubbdäck.

Det är inte så många dagar på ett är det skulle vara så mycket bättre med dubbdäck på bussarna och vid normalt väglag när det knappt är snö på vägbanorna är dubbdäck betydligt värre för miljön.

Vi vill att folk ska åka buss av miljöskäl och då måste bussarnatotalt vara ett bättre alternativ.

Skellefteåbuss kör både landsortstrafik och tätortstrafik så bussparken används annorlunda.

Det finns andra problemi Umeå med landsortsbussarna som trafikerar in till Umeå och det är att de spyr ut mycket luftföroreningar men det är alldeles för dyrbart för landstinget att ha samma miljökrav på utsläpp som vi har på stadstrafiken.

Jag konstaterar att Västerbottens Nytt men även andra media vill göra kollektivtrafiken till en spottlopp men vi har en mycket kraftig resandeåkning och vi har tillfört mera pengar för nya turer då bussarna varit överfulla men någon dag pååret ställer vädret till det och all snö hinner man inte ta bort även om tekniska satsar först på kollektivtrafik och cykelstråk då det gäller plogningoch halkbekämpning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.