Fler vill investera i hyresrätter, och det är bra

Fler vill investera i hyresrätter, vilket är bra. Intresset för att äga hyresrätter har ökat.

Det är helt naturligt eftersom möjligheten att finansiera eget boende i villa eller bostadsrätter har försvårats med regeringens och bankernas krav på betydligt högre egeninsats.

Vet inte men mellan 20 och 30 % i egna pengar behövs och nu kräver man att man ska man också betala av på lånen,

Det är klart att man måste betala av på lånen och här har bankerna varit allt annat än ansvarsfulla tidigare. Det är väl i och för sig rätt att det behövs en egen insats men få har sparat 600 000 tusen som är den summa som kan behövas vid ett villabyggande.

Det stora problemet uppstår när folk av någon anledning måste flytta från ett hus och om den tilltänkta köparen har tillräckligt med egna pengar för att kunna köpa. Det ger även problem med att få tillräckligt med rotation i bostadsbeståndet.

Sverige har låg stadsskuld men hög skuld för enskilda som EU är oroliga för att det kan ge problem i banksystemet.

Det är självklart bättre för de som har pengar att de satsas i verksamheter som ger en långsiktig avkastning och det vore bra om våra gemensamma pensionspengar används till att bygga bostäder än att låta finansvalpar sitta och spekulera med dem på världens börser.

Det kommer därför att byggas bostäder i orter som Umeå där det finns en tillväxt och en framtidstro och en minimal risk att äga hyresrätter.

Däremot blir det självklart svårt både för enskilda företag men även för kommuner att låna där risken är stor för att få hyresrätten att långsiktigt överleva. Det har funnits och finns orter där gamla bostäder måste rivas.

Det blir bra med fler som vill äga hyresrätt i Umeå och vårt ansvar ligger i att inte krångla till det för mycket så att hyrorna blir för höga.

För att alla ska förstå detta kanske vi ska kräva av byggherrar att de presenterar vilka kostnader det blir som hyran sedan sätts efter när våra planer tas fram. Det är för få som vet att det gäller att hålla nere byggkostnaderna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.