Regeringen nedmonterar välfärden Det är…

Regeringen nedmonterar välfärden
Det är regeringen som bestämmer över den statliga skatten och över pengarna till kommuner och landsting. Men den borgerliga alliansregeringen har valt att sänka skatten och tvingar därmed fram nedskärningar. Effekten av det ser vi nu i kommunerna och landstinget i Västerbotten.

I retoriken vill alliansföreträdare få det att låta som att regeringen ger mer pengar än någonsin. Men det är en förrädisk bild. Statsstöden följer inte inflationen och möter inte volym- och kostnadsökningen. Det gör att flera kommuner och landsting, inte bara i Västerbotten, går en svår ekonomisk tid till mötes.

Vi socialdemokrater i Västerbotten är oroade över utvecklingen. Minskade statsstöd drabbar både kommunerna och landstinget. Samtidigt vältrar regeringen över ökade kostnader för bland annat arbetslöshet, utförsäkringar och sjukvård.

I kommun och landsting är skatten densamma oavsett hur mycket du tjänar. Den statliga skatten är däremot progressiv och står för en viktig omfördelning i samhället. En eventuell skattehöjning anser vi i första hand ska genomföras på statsnivå. Det är enda sättet att få en progressiv skatt där man betalar skatt efter bärkraft. Om kommunerna och landstinget behöver täcka upp med skattehöjningar, på grund av minskade statsbidrag, närmar vi oss ett system med platt skatt. Det slår hårdare mot låginkomsttagare och undergräver den generella välfärden.

Allansregeringens prioriteringar visar tydligt att de inte tar ansvar för välfärden när den istället väljer ansvarslösa skattesänkningar och frysta statsbidrag. Den som värnar en jämlik och solidariskt fördelad välfärd bör också ta ansvar för att finansiera den. Vi Socialdemokrater vill bättre än alliansregeringen. Vi vill ha ett framtida samhälle där alla människors behov tillgodoses oavsett storleken på plånboken.

3 kommentarer

  1. Janne

    Traditionell högerpolitik – intet att förundras över.
    Märkligast är att människan inget lär av historien.
    Folk är lättlurade och tänker alldeles för lite i formm av orsak/konsekvens.
    Ytligheten, dumheten och egoismen breder ut sig
    Mer kritiskt tänkande, mer ifrågasättande, mer visioner behövs.
    Även politiker saknar visioner/ framtidsperspektiv eller så törs de inte gå till val med obehagliga sanningar.

  2. H.J.Hörnicke

    Hej Lennart
    Den här gången kan jag bara hålla helt med dig.
    (Gammal Umebor som snart är på väg tillbaka)
    Har en bra dag
    Mvh. H.J.Hörnicke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.