Man undrar om Sveriges regering sovit. I…

Man undrar om Sveriges regering sovit. I höstas när Kinas premiärminister besökte Sverige berättade han att Kina skulle satsa en miljard Euro på samarbete med Sverige. När han var i Sverige pratade han om miljöteknik, innovationer, och trafiksäkerhet.

Det ser ut om Sverige var på väg att missa detta. Det sägs nu att man inte var säkra på om det var sant. Och man skyller på att en sån här sak brukar göras upp o förväg. Nu har i alla fall Lööf varit i Kina för att reda ut detta och man ser ut att ha rett ut frågetecknen.

Det är ett märkligt agerande från regeringens sida då vi har ISA som har som uppgift att få investeringar till Sverige och Saab är ju ett sånt projekt och det finns säkert flera eftersom det sker en enorm tillväxt i Kina. Att exportera till Kina men även handla i Kina är idag en överlevnadsfråga för Sverige och Europa

Jag glömmer däremot inte hur bespottade vi blev av alliansföreträdare främst av folkpartiet och VK då vi var en delegation från Västerbotten ledda av landshövding Georg Andersson besökte Kina slutet av 90 talet och år 2000 just för att arbeta för mer handel och mer export till Kina. Det var bara handel med Europa och USA som var viktigt.

Vi var där år 2000 då man firade 50 år sedan de diplomatiska förbindelserna undertecknades. Det är klart det var viktigt med diplomatiska förbindelser med Kina som världens största land även om vi inte gillar hur demokratin fungerar. När vi var där pratade vi vid vartenda möte om de mänskliga rättigheterna och efterlevnaden av dessa.

Vi hade projekt om lastbilar, användande av trä i byggande, avlopps rening, avfallshantering med mera. Idag håller en del projekt att landa. Jag tror det är bra att ha goda relationer med Kina och att vill de satsa på utvecklingsprojekt i Sverige ska de mottas positivt. Men förvåningen är inte mindre att man inte mottog den utsträckta handen omedelbart

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.