Blodigt allvar när det gäller trafiken i Umeå

Blodigt allvar när det gäller trafiken i Umeå. Som ni kanske sett i dagens (torsdag 13,e) VK så måste luften bli renare i Umeå. Regeringen har satsat pengar i byggandet av ringleden som är den enda väg som finns för att klara av luftkvalitetsnormen. Det har vi vetat om länge och redan före de hårdare kraven som kom och då det fanns med pengar i planerna så att den skulle byggas klart redan i slutet på 90 talet.

Beslutet om dragningarna över Röbäcksslätten överklagades när ringen skulle knytas ihop i den västra länken trots lång förankring med departement. Orsaken till detta var obegripligt och min kritik mot dåvarande infrastrukturministern var inte nådig. Vi fick börja om med planeringen, och även pengarna föll då bort.

Så kom luftkvalitetsnormen och då visade utredningarna att ett ringledssystem var det enda åtgärd som skulle lösa problemen och pengar kom i närtidssatsningen. Nu invigs norra och östra länken men tyvärr så är ännu inte bygget med västra länken igång så trafikregleringarna kan komma igång fullt ut.

Som ni ser så har EU hotat Sverige med böter om inte problemen åtgärdas. Tänk om det ändå varit lite mindre omständigt att bygga vägar så har detta varit klart för mer än 10 år sedan. Har miljöintresserna i de centrala delarna vägt tyngre så har vägprojektet och luftkvalitetsåtgärderna redan varit ordnade.

Kostnaderna för skattebetalarna har också blivit lägre. Som ni vet har jag många gånger funderat över om just överklagade instrumentet varit rätt utformat när dessa överklaganden för att klara av miljöproblem kan dra ut på tiderna så mycket och orsaka både miljöskada och ekonomisk skada.

Nu gäller det dessutom att vidta så kraftfulla åtgärder i trafiksystemet att den trafik som inte är absolut nödvändig ska bort från centrum. Då löser vi detta. Andra åtgärder är bland annat att vi satsat på kollektivtrafik men vi måste även få bort orsaker till att extra trafik dras till centrum och vi vet att det är just

Arbetsplatsparkeringar som är en stor bov då luften är sämst vid tider när folk åker till jobbet. Jag hoppas verkligen att fastighetsägare inser allvaret i de beslut vi tagit i översiktsplanen när det gäller trafiken. Samma allvar måste även transportsektorn inse när det gäller kommande trafikregleringar liksom privatbilismen.

Vi är i alla fall fast övertygad om att vi kommer att klara av luftkvalitetskraven när vi kommer att få den västra länken färdig. Lena Ek kan lita på detta bara vi får snabb handläggning på västra länken om den nu kommer att överklagas.

Vi har varit fyra partier S, M, Fp och KD som sedan 90 talets början stått bakom ett ringledssystem och inför närtidssatsningen kom även centerpartiet med och nu tror jag även att V insett att ringen är ena lösningen och alla större partier står bakom de åtgärder som finns i Översiktsplanen när det bland annat parkeringsproblemen och trafikregleringar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.