Regeringen urholkar det kommunala självstyret

Det pågår hela tiden ingrepp i självstyrelsen. Det är få regeringar som kommit med så många ingrepp i den kommunala självstyrelsen som denna.

Nu verkar det vara ytterligare en ny lagstiftning på gång. KD vill införa obligatorisk valfri äldrevården. Det har tillsatts en utredare som ska se över för och nackdelar och överväger fördelarna kommer det en lagstiftning säger Maria Larsson

För det första kommer den utredare hon eller regeringen inte att tillsätta en utredare som inte är positiv till förslaget så det är som Carl Lidbom sa bara trams.

Jag tycker den här typen av tänkta lagar är ett ingrepp i den kommunala självstyrelsen. Staten ska inte tvinga kommunerna till att organisera verksamheten som man har ansvar för på ett visst sätt.

Sveriges kommuner ska själva få bestämma om man vill ha den här typen av valfrihet eller inte och det ska inte vara som det gäller friskolorna att andra än de som betalar dem ska avgöra detta. Jag är helt säker att mycket skattepengar går till att betala till överkonsumtion av lokaler och att friskolor har fått pengar till saker som de inte gör som kommunerna gör där gymnastiklokaler, bibliotek och skolhälsovård är några exempel.

Nej låt de som är valda av befolkningen lokalt bestämma hur de vill organisera äldrevården, för det är en organisatorisk fråga. Och se till att kommunerna får tillräckligt med pengar för att klara av en anständig verksamhet.

Det har varit bättre man tagit tag i en kommunreform för många av de minsta kommunerna klarar inte av sitt uppdrag för medborgarna

4 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Men Lennart! Konkurrens befrämjar ju brukarna. Vården blir bättre när man har fler utförare. Både bättre o billigare. Det har ni ju själv sett i Umeå. Ni är ju faktiskt framsynta i denna fåga. Ok det har ju grumlats med att du blockat in Vänstern i båten i senaste valet. Men det är faktiskt mot bakgrund att många kommuner inte antar LOVen som nu regeringen med Maria Larsson i spetsen vill köra på. Håller med att det kommunala självstyret är viktigt men när kommuner inte begriper fördelarna för brukarna pga ideologiska låsningar så måste ju regeringen puffa på ytterligare.

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Hans-Inge Smetana (2012-09-15 11:53)
    Det är det jag pratar om utan det är det kommunala självstyret. Er högerregering har på flera punkter urholkat det. Om partierna lokalt får säga hur man vill ha det får väljarna ta ställning. Det kallas demokrati

  3. Ann-Louise

    Vad har du och dina s-kollegor emot valfrihet? Varför är det fel att brukaren har fler alternativ än kommunens? Det är bedrövligt att många kommuner (oftast vänsterstyrda) inte ens utreder detta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.