Det går att göra något åt ungdomsarbetslösheten

Äntligen så börjar vi få se politks sonm ska ta i den viktigaste frågan närmligen att våra ungdomar ska inte gå arbetslös. Det är det största av allt slöseri att ha unga som inte är i jobb eller utbidldning. Idag har det presenterats et program hur vi ska få slut på ungdomsarbetslösheten. Jag hoppas att den politik som vi förslår råder bot på problemet med unga arbetslösa. Tänk att 2007 så var det 10 000 unga som var långtidsarbetslösa och den siffran är nu knappt 40 000

Vi Socialdemokrater vägrar acceptera att unga är arbetslösa. Med våra förslag ska ingen ung längre vara arbetslös mer än sex månader. Eftersom situationen ser väldigt olika ut bland olika ungdomsgrupper så behövs en bred palett av insatser. Vår utgångspunkt är att unga människor ska jobba eller studera. Inte vara långtidsarbetslösa.

Vi föreslår ett batteri av åtgärder som sammantaget innebär att alla unga under 25 år som är arbetslösa anvisas antingen arbete eller utbildning.

1. För det första vill vi införa ett utbildningskontrakt för unga utan fullgjord gymnasieutbildning. Unga arbetslösa som saknar fullgjord gymnasieutbildning ska fullgöra gymnasieutbildningen. Det ska bli ett krav på unga arbetslösa som uppbär ersättning från samhället. I vår budget avsätter vi resurser så att alla långtidsarbetslösa unga också får den praktiska möjligheten att uppfylla kravet.

2. För det andra vill vi brett satsa på yrkesintroduktionsjobb. Inom dessa ges unga nyanställda möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket. I vårt budgetalternativ gör vi en satsning där kommuner och landsting kan erbjuda anställningar till kollektivavtalade löner kombinerat med handledning/utbildning. Vi inrättar också ett kraftigt stöd till arbetsgivare som anställer inom yrkesintroduktionsavtalen, för att stödja modellen inom det privata näringslivet.

3. För det tredje vill vi brett satsa på kunskap. Vår ambition är att attackera rekryteringsgapet. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar allt sämre, vilket hindrar företagens möjligheter att växa. Här behövs breda satsningar på bristyrkesutbildning, utbyggd yrkesutbildning och satsning på högskolan. Vi räknar med att 5 000 av de nya platserna inom yrkeshögskolan samt högskola och universitet tas i anspråk av ungdomar som vill komma vidare från långvarig arbetslöshet.

Totalt vill vi skapa mer än 35 000 nya jobb och utbildningsplatser för unga, utöver regeringens förslag. På kort sikt minskar vi den höga arbetslösheten. På lite längre sikt underlättar vi den generationsväxling som kommer att äga rum på arbetsmarknaden.

 

En kommentar

  1. Klas Hägglund

    Krafttag behövs

    Ja det behövs krafttag från politiker och tjänstemän som säger sig jobba inom arbetsmarknadsservicen. Ett bra steg är säkert att till 100 % sponsra de arbetsgivare som anställer unga arbetssökande. Offentliga arbetsgivare med kommun och landsting i spetsen bör ju, om man får sådan sponsring från stat, kunna anställa ungdomar. Och arbetsuppgifter finns det ju som bekant gott om i dessa neddragningstider inom äldreomsorg, vård, barnomsorg, skolor och gatuskötsel med flera viktiga områden i samhället.

    Det gäller också att få arbetsgivare med på båten så att handledare finns för ungdomarna när de ska börja arbeta i ute i verksamheterna, för det brukar ju annars vara ett åberopat hinder när jobbsökande ringer för en praktikplats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.