Arbetslivsinstitutet las ner kunskap försvann….

Arbetslivsinstitutet las ner kunskap försvann. När alliansregeringen tillträdde la de ner institutet för de ville inte studera och forska om arbetsmilöproblem och orsaker.

I stället känner nu arbetsmiljöverket som dessutom fått sina anslag minskade att smärtdrabbade yrken ska granskad. Det var just det som gjordes här i Umeå

Arbetsmiljöverket ska inspektera 800 arbetsplatser för att identifiera vad som ger så många personer – mest kvinnor – ont i nacke, rygg, armar och skuldror.

Bland yrkesgrupperna finns fisk beredare, paketerare inom livsmedelsindustrin, fordonsmontörer, glasmästare, målare, hotellstädare m.fl.

Verket har en ny metod för att värdera risker vid olika arbetsmoment. Man bedömer bl.a. hur ofta ett moment utförs, hur lång tid det tar och vilken kraft som behövs. Därpå summeras en riskpoäng.

Det är väl bra att man tittar på detta men det är klart att det har varit bättre att ha kvar dn avancerade forskningen som fanns på arbetslivsinstitutet. De besparingar man gjorde har använts för skattesänkningar för de som tjänar bäst. De som Reinfeldt kallar vanligt folk får i stället brister i arbetsmiljön som man inte vet hur man ska åtgärda

En kommentar

  1. Daniel

    Jag hann vara på studiebesök på Arbetslivsinstitutet innan det lades ner. Det var mycket intressant då de studerade användandet av vanliga elredskap, mobiltelefoner, skogsmaskiner mm. Blev väldigt förvånad och besviken när Arbetslivsinstitutet lades ner. Eftersom forskningen från tillverkarnas sida är begränsad så behövs Arbetslivsinstitutet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.