Dags för nytänk och men även omtag. Det…

Dags för nytänk och men även omtag. Det blir ingen regionreform med stora regioner. Jämtland vill vara för sig själv och få vill förändra så att mer pengar går till verksamhet. Samtidigt har vi för små kommuner som även de har svårt att klara sina uppgifter i framtiden. Det finns flera kommuner som har en egen skattekraft på ca 50%.

Vi har sett hur det diskuterats små förändringar bland annat av landstinget i Dorotea om ett par akutplatser. Det kanske är dags att göra som i Finland att kommunerna får ta ansvar för primärvården. Då får man inrätta sin så kallade akutplatser bäst man vill och forma organisationen precis som man vill och vad man tycker sig ha råd med.

Då får kommunerna se på vilket sätt man ska samarbeta för att klara av sitt uppdrag och inte skylla på någon annan. Specialist sjukvården som är kopplad till universitetssjukhus och forskning får ombildas och bli en statlig angelägenhet. Det kanske blir en insikt hos innevånarna i kommunerna att vi har för små kommuner för att man ska klara av sitt uppdrag och att man inser att det behövs en kommunreform om man ska ha både en fungerande primärvård där man får bestämma om sjukhus/sjukstugor och även hur man klarar av att ge ungdomar en bra gymnasieutbildning. Jag tror inte att nuvarande organisation för landsting och kommuner är rätt för att klara av välfärdsuppdraget.

2 kommentarer

  1. Leena Berg

    Hej!
    Som västerbottning, väl medveten om de avstånd och speciella situationer som kan uppstå när man befinner sig längst bort i länet borde Du väl veta bättre än att kalla de förändringar man vill göra från landstinget i Dorotea och inlandet i övrigt för små??
    För oss som inte har 5 mil till lasarett är det A och O att vi har en rimlig nivå på vår vård.
    Vilket västerbotten vill Du ha Lennart Holmlund?
    Jag vet att jag vill att inlandet ska ha högre ambitioner än landstingets avveckling av vår bygd.
    Vi har en företagarmentalitet i Dorotea som är rätt unik.
    Vi kan om vi vill.
    Men ingen annan ska ta stjäla verktygen av oss för att lyckas.
    Ska vi nöja oss med ”bättre än ingenting” har vi tillslut en vårdcentral öppen 2 dagar i veckan och om några år tycker vi det är ”bättre än ingenting” att det finns en vårdcentral i Vilhelmina….
    Förstår Du inte Lennart Holmlund, att för att Umeå ska blomstra behöver inlandet ges möjlighet att leva?

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Leena Berg (2012-10-10 10:38)
    Min blogg handlar om att jag tror att man måste göra omtag när det inte ser ut att bli en stor region. En storregion med 4 län harfrigort massor med pengar till sjukvården. I Finland ligger sjukvårdsansvaret på kommunerna och de har orgniserat detta så man köper detta via samkommuner där sjukhus, vårdcentraler eller vad man nu kallar ligger. De har tex haft ett intresse av att köpa specialistsjukvården av vårt universitetssjukhus.

    Sedan tror jag inte det bra för välfärdspolitiken att vi har för små kommuner de kan aldrig ha all den expertis som behövs och kommer inte hller att ha lätt att rekrytera folk. Får man primärvården får man en större grund att stå på och ller slå ihop en del kommuner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.