Sjukförsäkringen går med stora överskott….

Sjukförsäkringen går med stora överskott. Det är en försäkring och inte ett bidrag som Borg och Reinfeldt säger. Försäkringspremien den betalas via avgifter på lönesummorna och kallas vanligast arbetsgivareagifter.

När avgifterna infördes och när försäkringen har förbättrats så har löntagarna fått betala den ur det tillgängliga löneutrymmet. Vi har däremot inte sett höjda löner nu när högerregeringen försämrat försäkringen och då beräknades även att betydligt fler skulle ha 80 % i ersättning när man är sjuk.

Nu använder man dessutom försäkringspremien som en skatt eftersom utrymmet används till statens övriga utgifter vilket självklart är helt fel. Pengarna har kunnat användas endera till att förbättra försäkringen eller så sänka avgiften vilket säkert har varit mer stimulans än sänkt resturangmoms. Arbetsgivarna både de privata och offentliga har fått en bra morot att mindre sjukskrivningar har gett mindre avgifter.

Det är fel av regeringen att använda en försäkringspremie som en skatt och pengar har används för att sänka skatten för de friska och högavlönade och inte för de sjuka, arbetslösa och pensionärerna. Sjukförsäkringen bör göras om till en försäkring och ligga utanför statsbudgeten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.