Frankrike kan slopa 35-timmarsveckan.

Frankrike kan slopa 35-timmarsveckan. Arbetstidens längd diskuteras ständigt. I Frankrike har man lagstadgad rätt till en arbetstid på 35 timmar i veckan sedan 1990 talet. Nu överväger man att slopa den.

Frankrikes regering överväger att
slopa den lagstadgade 35-timmars arbetsveckan som infördes på 1990-talet.

Orsaken till detta är den ekonomiska kris som även Frankrike har hamnat i. Vi har kunnat se vad som hänt i andra länder inte minst i både Grekland och Spanien där man levt långt långt över sina tillgångar. Där har det varit både kraftiga nedskärningar i välfärden och dessutom kraftiga lönesänkningar hos anställda i offentlig sektor och även sänkta pensioner. I Portugal där går man fram med kraftigt höjda skatter vilket också leder till kraftiga reaktioner och protester

I Sverige har också pensionerna sänkts då de är kopplade till den ekonomiska tillväxten. Orsaken till att 35 timmars veckan ifrågasätts i Frankrike är självklart att man bedömer att man inte har råd med den och för att få ekonomin på fötter behöver man jobba mer vilket lika självklart ger mer skatteintäkter.

Allt ska betalas och man kan inte ta ut mera välfärd än man har råd med och jag för min del är övertygad om att vi i Sverige också kommer att tvingas till prioriteringar om vilken välfärd vi vill ha och vad vi är betedda att betala för. Allt betalas på ena eller andra sättet

2 kommentarer

  1. Erik Larsson

    Ja, allt verkar ska betalas av arbetarna medan kapitalisterna gör mer vinst än någonsin, mitt i krisen.

    Säker på att du inte är moderat?

  2. Ivar

    Jag tror att om man ökar arbetstiden så är det risk för att det blir fler arbetslösa och färre som betalar skatt. Istället för att få in mer i skatt så blir det mer i arbetslöshetsersättning. Om man ökar arbetstiden från 35 till 40 timmar i veckan så blir var sjunde arbetslös om man behåller samma produktion. Det är inte bara att öka produktionen som många verkar tro utan det är även någon som måste öka konsumtionen också. Fler arbetslösa ger mindre konsumtion och en spiral neråt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.