Visst måste man se till att SAS överlever….

Visst måste man se till att SAS överlever. Det har länge varit ”kris” i SAS. Det har varit förlust efter förlust. Så går det inte att ha det i längden. Sparpaket efter sparpaket efter sparpaket har kommit och nu senast ska ett nytt presenteras idag.

Idag ska det vara mycket på personalsidan och med uppsägningar och lönesänkningar. Det framgår inte om det är personal som servar kunderna eller andra personalgrupper. Det är klart att har man haft förmåner som vida överstiger vad andra bolag har då faller man förr eller senare ihop.

SAS ägs av tre stater och bland annat delar av Wallenberg sfären. Det skulle inte förvåna mig om en del av problemet är olika syn på bolaget från regeringarnas sida och att man har svårt att få fram tydliga ägardirektiv.

SAS behövs i Sverige det är jag säker på. Nu har man under en längre tid varit bra på att hålla sina tidtabeller vilket är viktigt för oss som kunder. Regeringarna måste se till att man får en styrelse och en operativ ledning som klarar av att leda bolaget in i framtiden och från sidan känns det för mig att det är där skon har klämt även om en del som avtal med personalen kan ligga längre tillbaka i tiden.

Flygbolag har problem lite här och var i världen och flera av dess har varit och är statliga och där det ser ut att man varit för släpphänta. Självklart slår regeringens krav om att bankerna ska ha högre kapitaltäckning och signaler om vinstförbud och diskussioner om räntemarginaler tillbaka mot ett statligt bolag då de behöver låna pengar.

Förr eller senare kommer det tillbaka det som banker upplever som fel. Nu gäller det att se till att SAS blir kvar och reorganiseras för att vara konkurrenskraftiga. Hur omvärlden bankerna runt om i världen skulle reagera om staten låter ett statlig bolag gå i konkurs törs man knappast tänka sig. Räntan skulle inte gå ner i alla fall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.