För få flyktingplatser i kommunerna Så…

För få flyktingplatser i kommunerna Så här skriver tex TV ” Motståndet i kommunerna gör att det går trögt för länsstyrelserna att få i hop tillräckligt med kommunplatser för flyktingar till nästa år.

2013 behövs 10.400 kommunplatser. Men facit hittills är bara hälften, 5.700. Det gör att tusentals flyktingar kommer få bo kvar på asylboenden.

Det innebär att etableringsarbetet
för deras del inte kommer igång på ett ordnat sätt, säger Lars G Brandt som är länsstyrelsernas samordnare i migrationsfrågor ”.

Svaret på detta är egentligen ganska enkelt. Det finns inte tillräckligt med bostäder i de flesta kommunerna och ju mindre kommun ju sämre med byggandet. Det är svårt för alla fastighetsägare att få lån i banker i de mindre kommunerna men delvis även i de större.

Det finns inte heller någon statlig bostadspolitik som gör att byggandet kommer igång. Inte har det blivit enklare i regelsystemet sedan högerregeringen tillträdde och inte bidrar då länsstyrelserna att byggandet kommer igång då de har lång handläggningstid på alla överklaganden.

Inte har regeringen sett till att det finns samma skatteregler för hyresrätter som för äganderätter. Det har införts avdrag i form av Rut för privata tjänster men inte för att underhålla hyresrätter och man sänkte resturangmomsen för att värna jobben som man sa men ingen momssänkning för att bygga hyresrätter där flyktingar kan bo. Inga flyktingar kan köpa bostadsrätter eller egna villor och flytta till.

Att kommunerna inte kan ta emot fler flyktingar som Migrationsverket vill beror på bristen på hyresrätter. Migrationsverket som är en statlig myndighet kan ju tala om för husse ( regeringen) att man inte kan placera ut flyktingarna för att det finns brist på hyresrätter. Behöver man hjälp med detta tror jag SKL är beredda att hjälpa till.

6 kommentarer

  1. Rolf Lidgren

    Du som är en av många Umeåbor som sett till att Sorsele utarmats på sin befolkning kan väl ställa upp nu som sponsor och se till att vi blir fler igen.
    Stockholm suger ut Umeå och Norrland och du Lennart suger ut inlandet i Västerbotten.
    Alla skall vi i framtiden bo i Umeå. Ingen, bara samer skall bo i inlandet. Vägskyltarna är redan uppsatta.

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Rolf Lidgren (2012-12-02 17:30)
    Folk får ju bo vart dem vill för inte kan det finnas en enda person i detta land som kan och vill bestämma vart folk bor. Jag vet inte exakt men inte tror jag det bodde särskilt många i Sorsele för 100 år sedan

  3. Carina

    Hej.

    Där jag bor, låångt bort från Umeå, så förflyttas gränserna hela tiden.

    De som förut bodde i de lite mer ”slummiga” områdena vid centrum (enbart hyresrätter) var svenskar och nysvenskar (blandat alltså). De senaste 10 åren har läget ändrats. Nu bor det 2/3 invandrare i bostadsrätterna, svenskarna har flyttat (vart, kan man undra?). De sista fem åren har fler och fler nysvenskar flyttat in i de radhus och villor som finns.

    Många gamla grannar och barnens klasskompisar med familjer, flyttar då till de helt nybyggda områdena som finns i kommunen eller bygger sig själva helt nya kåkar. Byggherrar gnuggar händerna av förtjusning. Kommunledningen här tycker att det är fantastiskt att det byggs så mycket nytt, samt bildas nya områden. Alla gröna ängar och slätter bebyggs. Jag som gillar gröna områden har snart ingenstans att ta vägen.

    Vi som inte vill bo kvar i ett område som (helt ärligt) förslummas mer och mer, vi som inte har råd att bygga egna villor… var ska vi ta vägen..? Är det såhär det ska bli i stora delar av landet?

    Hur mycket man än vrider och vänder på det så vill människor helst bo där de känner igen varandra, där folk talar samma språk, där man känner igen varandra. Det är vetenskapligt bevisat.

    Där mycket knark och våld och ”svenne-rasism” förekommer vill jag inte bo. Jag vill att mina barn ska respekteras även om de råkar vara svenska och blonda (något hyfsat ovanligt här).

    Vad jag menar är att om det blir för många nysvenskar på samma ställe, så kan det aldrig bli bra. De integreras inte och många vill heller inte bli det. Det finns alltför många dåliga exempel på det redan.

    Mvh Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.