Är Sverige fortfarande en rättsstat 2012….

Är Sverige fortfarande en rättsstat 2012. För tre år sedan anmälde en kvinna en man för våldtäkt. Kvinnan beskrev att deras samvaro spårat ur. Mannen blev åtalad och dömd till fängelse i två år men han hade hela tiden nekat till brottet.

Kvinnan har sedan gått till polisen och erkänner att hon ljugit om våldtäkten. Nu har åklagaren lagt ner utredningen mot kvinnan som erkänt att hon ljugit om våldtäkten. Kvinnan blev misstänkt för falsk tillvitelse men denna gång tycker inte åklagaren att hon är trovärdig när hon tagit tillbaka sin första version

Det här blir obegripligt för mig att hon kan vara mer trovärdig den första gången trots att hon i efterhand erkänt att hon ljugit. Nu kanske mannen en andra gång kan beviljas resning då hon ändrat sin berättelse. Hon är för opålitlig för att bli åtalad men tillräckligt för att han ska kunna få resning.

Det ser mycket märkligt ut för att vara ärlig. Tomas Quick hade dömts för flera mord och nu har han fått resning och blivit friad och fått domen upphävd. Har hans trovärdighet ökat efter alla dessa år medan kvinnan som också erkänt inte är trovärdig.

När det gäller Tomas Quick finns det ledande jurister i landet som tycker att det finns bevis för att han är skyldig. Jag tror fullt och fast att det finns de som är oskyldigt dömda som i mål där det saknas tydliga och säkra bevis. Men det råder inte samma regler för den som erkänt att de ljugit vilket självklart inte är bra ur rättssäkerhetssynpunkt

2 kommentarer

  1. Jens

    Tyvärr är det som så Lennart att du vet inte hela sanningen i ärendet.

    Jag förstår hur du tänker och menar som så många andra men det är tyvärr fel.

    //Jens

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.