Byggkravsutredingen genomförs den ? Den…

Byggkravsutredingen genomförs den ? Den 12 presenterades den så kallade byggkravsutredningen som skulle ta borta alla lokala krav och byggregler. Med pompa och ståt skulle det bli billigare att bygga och därmed skulle hyrorna bli lägre.

Mycket väsen för lite ull skulle jag kalla det. Ska alla vänta på att staten ändrar sina regler så utvecklas inte byggandet och blir långsiktigt hållbart. Jag är dock inte alls säker på att dessa regler som bostadsministern beställt kommer att genomföras för jag vet i alla fall att Sveriges kommuner och landsting är emot.

Spännande blir att se om det läggs ett förslag från regeringen. Centern säger att förslaget är verklighetsfrämmande. Varför det är så beror på att då får inte kommunerna ställa krav på energisnålt byggande och det blir svårt att nå klimatmålen.

Det är inte alls säkert att det blir billigare hyra för att man bygger billigare. Hus som är energislukande ger betydligt högre energikostnader och högre hyror. Dyrare material kan också ge lägre underhållskostnader under husets livslängd. Jag tror inte heller att om kraven togs bort så skulle byggherrarna strunta i att bygga till exempel med hus som har låg energiförbrukning.

Som det känns kommer inte bostadsministern att kunna visa på ett förslag som på sikt gör hyrorna billigare. Ytterligare ett förslag om regeringen nu väljer att genomföra det som inte kommer att lösa problemen med att det byggs för lite för att det saknas en ordentlig bostadspolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.