Norrlands jordbruk behöver ett stöd. Jag…

Norrlands jordbruk behöver ett stöd. Jag är helt övertygad om att den linje som Svenska regeringen driver att EU,s jordbruksstöd ska minskas eller ska bort kommer att innebära döden för Norrlands jordbruk ja kanske till och med Sveriges

Visst är det fel att vi genom skattemedel subventionerar vin produktion så nog kan det tas bort. Däremot tror jag inte att näringen kan ta ut de priser som kunderna är beredda att betala för gris och nötkött och inte heller för potatis, grönsaker, rotfrukter. Arealerna kommer att sluka brukas.

Det finns för lite mjölk redan idag och vi har sett hur Norrmejeriet bland annat slutat att tillverka smör under en tid. Griskött är en bristvara i hela Sverige och i Västerbotten finns ytterst på producenter av griskött.

Jag tror inte konsumenterna kommer att köpa vad som produceras här med de prishöjningar som kommer av ett avskaffat stöd. Vi har inte samma förhållanden som man har i södra delarna av landet och definitivt inte som man har i andra delar av Europa.

Det läggs idag ned jordbruk av olika anledningar och dålig lönsamhet och hur väl än många pratar om lokalproducerat har man inte råd att betala vad det kostar. Utan jordbruksstöd försvinner en stor näring för i nästa steg försvinner självklart även industrierna.

I ett Sverige utan jordbruksstöd får vi en helt annan landskapsbild. Vi ser redan idag att det kommer mjölk till Sverige och Norrland och det finns ekonomi att transportera det hit till Norrland. Tar EU bort jordbruksstödet får inte länderna införa nationella stöd till jordbruket för det säger EU nej till.

Sätt in i hur det ser ut och vilka konsekvenser att avskaffat stöd får och se till att den näring som ger oss mat för dagen kan leva vidare och sluta transportera all mat runt hela världen innan den hamnar på våra bord och i vår mage.

Miljömässigt är det också helt fel. Jag tror också årets fredspristagare skulle skapa ännu större oro om Europa skulle få en chockhöjning av livsmedelspriserna.

Men det är fel att ge livsmedelssubventioner till att producera vin och tobak. Ur beredskaps synpunkt är det vansinne att ställa sig utan egen lismedelsproduktion och redan idag har vi inte en egen försörjning av livsmedel.

De övriga länderna slåss för jordbruksstödet för sin näring medan Sverige inte satt sig in i konsekvenserna av en avveckling. Fråga hela näringen får ni veta vad som händer och får reda på vad priserna på mat blir.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.