Sverige kan få stora böter för dålig luft….

Sverige kan få stora böter för dålig luft. Det är EU som kan utfärda böter för dålig luft i en del städer bland annat i Umeå. Det kan vara böter på uppemot 500 000 per dag. I Umeå är det västra länken som fattas men som av någon outgrundlig anledning drar ut på tiden.

Hoppas att trafikverket snabbar sig så mycket det går så att Umeå får bättre luft. Vi har svårt att göra det som åligger oss så länge inte den västra länken är färdig. Vi har en översiktsplan som gör att vi kommer att klara av detta även om vi skulle behöva använda ny teknik för att kunna sätta upp genomfartsförbud.

Idag sägs det vara svårt eftersom det är svårt att övervaka detta. Jag tror ju att det skulle vara hur enkelt som helst där man fotar när man kör in och ut i de centrala delarna. Här måste vi få till lagändringar för att möjliggöra genomfartsförbud.

Det går att ha så kallade vägtullar och då bör det självklart gå att hitta modeller för genomfartsförbud. Det är ett måste att få bort genomfarten för den tunga trafiken. Den andra viktiga punkten är att arbetsplatsparkeringarna i City måste minska och helst försvinna. Vi har även de satsningar som vi gör på kollektivtrafiken och elbussar och tätare turer.

Tyvärr så åker vi dit med ytterligare 60 miljoner på kostnadsutjämningen just för kollektivtrafken. Vi skulle behöva dessa pengar för att klara luftkvaliten. Moderat kommunerna i Stor Stockholm har tvingat Anders Borg att öppna plånboken då det nya system ställer till rätta de orättvisor som funnits och där dessa kommuner varit överkompenserade tidigare.

Nu får de en miljard så de kan sänka skatten ännu mer. De lokala moderaterna här har inte gjort som sina kollegor söderut försökt att få en kompensation för att vi drabbas av 60 miljoner just för kollektivtrafiken. Självklart har man enkelt kunnat avstå från att ta av oss dessa miljoner

8 kommentarer

  1. Margareta Johansson

    Luften och trafiksituationen kommer inte att bli så mycket bättre om det fortfarande är tänkt att badhuset skall byggas på kv. Nanna. Med ett badhus i centrum kommer det att bli problem, alla kan inte åka kollektivt t.ex. Jag är visserligen gammal Umeå-bo född 1940, med ålderns rätt och med mitt sunda förnuft så tycker jag att ett badhus i centrala Umeå känns så fel. Det finns andra platser i Umeå, med goda parkeringsmöjligheter och bättre luft. Tänkt till!

  2. Rex

    Ska arbetsplatsparkeringarna försvinna till förmån för de som besöker umeå bla för handel, som ni förespråkar, så måste väl problemet med dålig luft kvarstå eftersom de som besöker umeå inte lär komma med miljöbilar?

  3. Kristian J

    Är det ingen som tycker att det är bisarrt att tjänstemän i Bryssel kan utverka böter därför att luften är si eller så i Umeå. Är det dessutom ingen som tycker att det bisarrt att vi finner oss i detta och lydigt öppnar plånboken så tjänstemännen i Bryssel kan ha det bra.
    Sverige, en land av mesar och servila ryggkrökare!

  4. LENNART HOLMLUND

    Svar till Kristian J (2013-01-07 18:42)
    Det spelar ingen roll om det är Bryssel eller Stockholm där man fattat beslut om regler fattar beslut om böter. Jag antar att regeringen varit med om att fatts beslutet

  5. LENNART HOLMLUND

    Svar till Margareta Johansson (2013-01-07 09:47)
    Det går att nå badhuset från hela kommunen med buss. Alla skolklasser kan åka buss dit och eftersom vi hyr in massor med extrabussar slipper vi det. Skolan får dock planera så att det passar med bussturerna

  6. Krisrtian J

    Liten kommentar till Holmlund:
    Jag tycker nog att det är en avsevärd skillnad om direktiv i Umeå kommer ifrån Stockholm och ännu värre om det kommer ifrån tjänstemän i Bryssel.
    På tal om dålig luft: är det någon som varit i Rom, Paris eller annan europeisk stad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.