Flyktingarna flyttar inte ut från anläggningarna….

Flyktingarna flyttar inte ut från anläggningarna. Det beror på att det inte finns bostäder. Det beror i sin tur på att det saknas en bostadspolitik. Det kommer att saknas minst 16 000 lägenheter.

Jag delar Anders Knapes uppfattning är att det är för få som vill bygga hyresrätter. Hans analys är att byggherrarna inte får kalkylen att gå ihop och att kommunala bostadsbolag måste agera enligt EU regler helt enligt marknadsmässiga villkor

Det fungerar inte och den största orsaken är att hyresrätten i Sverige är den som har sämst förutsättningar enligt vårt skattesystem. Det behövs en neautralitet mellan upplåtelseformerna.

För att klara bostäderna för de flyktingar som staten tagit hand om finns en åtgärd som skulle få full effekt omedelbart och det är att staten själv bygger dessa bostäder. Staten har ju många bolag man kan använda.

Det finns ingen bostadspolitik i Sverige. Det har blivit mindre byggande av villor sedan kravet om större egeninsatser kom. Hela finanseringssystemet för bostäder måste göras om.

Jag tror på ett system där våra pensionsfonder skulle kunna vara en aktör som skulle gynna utvecklingen. Vi är med snabb tak på väg in i en akut bostadsbristsituation och regeringen med Stefan Attefall i spetsen bara sitter och tittar på. Ta bort några av de avdragssystem och skattelättnader som införts och satsa det på att bygga bort bostadsbristen

3 kommentarer

  1. Arne Andersson

    Kloka ord Lennart. Det måste nu till nya regler för bostadsproduktion i Sverige. En statlig bostads/Byggbank skulle kunna medverka till att riskerna utjämnades över tid.

    Lägg därtill att de sällsamt strikta byggreglerna måste luckras upp. Min bedömning är att de bostadssökande efterfrågar billiga bostäder före lyxiga och dyra dito.

  2. Roger Aronsson

    ROT som väl är den stora skillnaden i beskattning mellan hyresrätter och egna villor/bostadsrtter bygger ju på en skattereduktion av den fysiska personens skatt. Hur löser man detta för boende i hyresrätter? Jag har inte sett något förslag hur man tekniskt löser detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.