Arbetslösheten ökar mest i Sverige. Regeringen skryter.

Arbetslösheten ökar mest i Sverige. Regeringen skryter om hur bra det går för Sverige men tittar man på hur vi ligger till så kan man konstatera att vi ligger på 16, e plats i Europa. De flesta länder som har högre arbetslöshet  är krisländer.

Nedan ser ni vilka länder som har lägre arbetslöshet än vi och egentligen är det bara Frankrike som vi brukar jämföra oss med som har högre, de har 10,5 %
 

Sverige: 8,1 % Finland: 7,9 % Danmark: 7,9 % Storbritannien: 7,8 % (september)
Belgien: 7,4 % Tjeckien: 7,4 % Malta: 6,9 % Rumänien: 6,7 %
Holland: 5,6 % Tyskland: 5,4 % Luxemburg: 5,1 % Österrike: 4,5 %

Det är mycket märkligt att regeringen är nöjd och skryter om hur bra vi ligger till. Man säger dessutom att man har bra ekonomi för att kunna vidta ta åtgärder. Problemet är att de åtgärder man vidtagit tidigare inte gett några nya jobb.

Dessutom kommer arbetslösheten att öka då ekonomin i kommuner och landsting på grund av Borgs felaktiga prognoser gör att man tvingas dra ner på verksamheterna då skatteintäkterna blir lägre. Regeringen tror att skattesänkningar och nedskäriningar ger lägre arbetslöshet.

Vi har ju sett hur det ser ut i länder med ekonomiska problem och man kan  inte kan med bästa vilja säga att det ger jobb och tillväxt. I de flesta av länderna med högst arbetslöshet har det varit i stort sett nedskäringar och skattesänkningar som använts.

Visst måste man få ordning på ekonomin men skattesänkningar och neddragningar i välfärden löser inte problemen De skulle nog höjt skatterna för de som tjänar bäst i stället än för att öka klyftorna. Klyftmodellen har varit högerregeringens politik. Nedan ser ni länder som har högre arbetslöshet än Sverige och det kan inte vara rätt att klättra på den listan. Sedan har den friare arbetskraftsinvandringen gjort att arbetslösheten också ökat
 

Spanien: 26,6 % Grekland: 26,0 % (september) Portugal: 16,3 % Irland: 14,6 %
Slovakien: 14,5 % Lettland: 14,1 % (september) Cypern: 14,0 % Litauen: 12,5 %
Bulgarien: 12,4 % Italien: 11,1 % Ungern: 10,9 % (oktober)
Polen: 10,6 % Frankrike: 10,5 % Slovenien: 9,6 % Estland: 9,5 % (* oktober)

Inte är det väl mycket att skryta om

6 kommentarer

  1. pelle

    synd att umeå tappar så mycket industrijobb o lagerjobb ,astra ica o coop lagret armstrong nu snart sca i holmsund,det måste ju röra sig om 500-800 jobb på några år ,och inte har det kommit upp några andra aktörer efter dom,men vi hoppas på ikea ,kanske dags att umeå komun öppnar kassavalvet och börja försöka ordna jobb till långtidsarbetslösa och handikappade personer, inte bara ungdommar , så vi kan börja ha ett liv med,är själv handikappad men jobbat inom industrin tills dom la det det ,men man får inte ens jobb på samhall,
    för det måste ju finnas arbetsuppgifter med lönebidrag som ni skulle kunna anställa oss på.för i umeå är det nästan omöjligt att få jobb nu när det är flera hundra ansökningar.

  2. Anders Wallin

    Lennart hur kan det komma sig att den av Norrtåg anlitade expertisen föreslog köp av oprövade Alstom tåg?
    Lennart hur kan det komma sig att SJ inte anlitade samma expertis som Norrtåg?
    SJ:s tåg som är utvecklade och noggrant testade i vårt klimat fryser inte fast på spåret, dörrar går att stänga och toaletterna fryser inte. SJ:s tåg blåser förbi Nordmaling i 200 tre dagturer i vardera riktning.
    Alla som jobbar ute i verksamheten vet att Alstomtågen är skräp.Alla pendlare vet att Alstomtågen är skräp, för det är pendlarna som blir lidande.
    Ut och prata med tågfolk så kan de berätta om orsaken till
    kaoset.
    Anders Wallin
    Nordmalings Resecentrum

  3. Christer Nyström

    Jag vill säga att arbetslöshetsiffror ska man ej tro pa. I Tyskland räknas bara de t.o.m 58 ar, denna siffra är bara den öppna arbetslösehet som du vet är lägre i Sverige. I Tyskland arbetar bara 4 % tills dom är 65 ar i Sverige 60% resten är arbetslösa. Den svenska ungdomsarbetslöheten skulle bara bli hälften om vi räknade som den finska. Men klart en sa hög arbetslöshet som alliansen ställt till med är frucktansvärt, den har ju varit langdragig, de har ju salt det svenska silvret till utlandet. I Tyskland arbetar 7.5 miljoner i sa kallat minijobb 450 Euro i manaden, de far ingen pension när de blir äldre. 1.5 miljoner tyskar far socialbidragtillägg fastän de jobbar heltid. Siffror är alltid töjdbara.

  4. Sten R.

    Felaktiga prognoser bakom lägre aktivitet i landet Sverige? Knappast ett seriöst påstående.

    Ett hinder är exempelvis bostadsbristen -vilken sedan bidrar till att driva upp priset på bostadsrätter och egnahem, ja, förmodligen också på fritidshus. Unga behöver nånstans att bo, särskilt om de bildar familj. Samma gäller de som fått en chans till jobb eller tjänst. De måste ha en bostad. Och överallt finns detta hinder. Bra bostäder ordnas för inaktiva människor: Ett väsentligt hinder!

  5. Kalle

    Till Christer Nyström

    EU-statistiken som tas fram av Eurostat baseras på ILOs definition och inkluderar folk mellan 16-74 år. Det är enkelt att googla detta.

    Klart att de måste använda samma mätsätt mellan länder annars skulle det ju bli fullständigt ointressanta jämförelser.

  6. Viktor

    Inga jobb, inga bostäder, kriminalitet speciellt våldsbrott ökar, inga resultat att skryta om direkt men har oppositionen några svar? De utspel jag ses från S imponerar inte och kommer inte år problemen med arbetskraftsinvandring mestadels från EU som faktiskt tar jobb som arbetslösa ungdomar kunde tagit och till lägre löner vilket dumpar lönenYhindrar normal löneökning. Lösningar utan kontroll över vilka och hur många som kommer hit till landet är inte hållbara, det är dags att fokusera på svenskar oavsett nya eller gamla så vi får ordning på problemen och inte ekonomin sjunker i krisen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.