Vart är våra östra grannar Finland på väg….

Vart är våra östra grannar Finland på väg. Det har varit en del otrevliga händelser i Finland den senaste tiden. Personer som är svenskspråkiga har utsatts för allvarliga hot.

Finland är ett land med två språk och Finland har varit Svenskt från 1300 talet tror jag men som Sverige förlorade till Ryssland i kriget 1809. Det krig som avslutades inom Umeå kommuns gränser. Det är många städer i Finland som grundats av Svenska kungar.

Finland blev fria från Ryssarna 1917 då man fick sin självständighet hur självständiga man nu var från Sovjetsamhället Under Rysstiden hade man till viss del satt svenskan på undantag.

Numera är man ett tvåspråkigt land där ca 265 000 har svenska som språk 1 men sedan tillkommer 25 000 på Åland som är helt svenskspråkiga. I skolan har man två språk efter utbildningsreformen på 1970 talet på fastlandet och fram till 2004 obligatoriskt för studentexamen. Nu är ett av dem obligatoriskt för studenten medan det andra är frivilligt.

Visst har man hört genom bekanta att man till och från genom tiderna trakasserat svenskspråkiga på olika sätt men inte på det sätt som nu med olika former av hot. Det har inte avslöjats ännu vilka som hotat de svenskspråkiga men det har tillkommit ett parti Sannfinnländarna där svenska inte står högt i kurs. Från de östligaste delarna bland annat i Karelen har få talat svenska.

Vi får verkligen hoppas att det lugnar ner sig med hit och trakasserier på grund av språket. Det är inte värdigt för Finland som land som har ett stort utbyte med Sverige inte minst på det kulturella planet

4 kommentarer

  1. Lars Köhler

    Du har rätt. Trakasserierna har ökat, inte minst sedan de påtvingade banden med f.d. Sovjet upphörde och Finland kunde vara helt självständiga.

    Det finns alltid förklaringar vilka inte är lika med försvar av händelser, inte bara i Husby utan även i Finland. Huruvida mina iakttagelser nedan är representativa längre vet jag inte, men det är min bild.

    Jag har otaliga gånger, inte minst i unga år, haft med mig kompisar när jag besökt mina finska släktingar och kompisar i Helsingfors, Åbo och Raumo. Min mor är finska från Karelen.

    Inte sällan har jag fått frågan ”varför har ni finländare (finska medborgare med svenska som modersmål) som utgör ca 300 000 eller ca 8 % av hela befolkningen så bra förspänt med allt (exv. vägskyltar) även översatt till svenska?”.

    Svaret från dessa finländare är ofta ”vi är förvisso väldigt få men det är vi som utgör begåvningsreserven i Finland”. Sådant gillar inte finnarna (finska medborgare med finska som modersmål) att höra.

    Finnarna har historiskt alltid haft ett språkkomplex mot svenskan. De finnar som inte talar bra svenska talar inte sällan hellre engelska med oss.

    Jag har släktingar bland såväl finnar som finländare, bland såväl stor- som småföretagare och offentliganställda. Nu har ju denna fråga inte längre en central plats i våra samtal, men när jag besökte en finländare, en mycket åldrig moster, sade hon direkt i dörröppningen att ”jag är svensk undersåte” med Kungen och Silvia hängandes på väggen. Det är fint att vara finländare med svenska som modersmål i Finland.

    Min morbror förklarade saken med att under Sovjettiden hade vi fullt upp med att hantera Sovjet. Nu kan alla i Finland tänka på oss själva och då reser sig finnarna, även mot de svensktalande. Vi finnar är i grunden patriotiska och har ett stort högmod. På det företag han var chef på, Rauma Repola OY, nuvarande UPS Kymmene, var ju storpolitiken med i vardagen i och med krigsskadeståndet och även USA var ju djupt involverat i företaget. Så såg det ut lite överall

  2. Patrik

    Du bör nog börja undra vart Sverige är på väg. För det är precis vad omvärlden just nu undrar över. De uppmanar sitt folk att inte åka till våra förorter.

    Svensken står inte högt i kurs på finska sidan, är ingen nyhet. Finska krigsbarn som kom till Sverige blev behandlade värre än boskap under kriget.Det är inte konstigt att vi inte är omtyckta.

  3. Hans Lindgren

    Det är alltid tråkigt när människor inte kan respektera varandra. En bra blogg men jag måste rätta dig på en punkt Lennart, 1809 års krig avslutades inte inom Umeås gränser utan i Ratan som ligger inom Robertsfors.

    Hans Lindgren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.