77 000 unga har inte studerat eller jobbat…

77 000 unga har inte studerat eller jobbat . Det är hskt att så många står helt utanför samhället. Arbetsförmedlingen varnar för att många tiotusentals unga riskerar att hamna utanför arbetslivet och samhället.

Det är så många som 77.000 i åldrarna 16 till 29 år som har varken arbetat eller studerat på tre år, enligt en kartläggning. Det är mer än 20 00 som aldrig varit inskriva på arbetsförmedlingen och inte heller varit i kontakt med kommunen eller Försäkringskassan.

Vad dessa ungdomar gör eller hur de försörjer sig är det ingen som vet. Ministern skyller detta på kommunerna men det är att göra det lätt för sig. Staten har sänkt skatterna och raserat A-kassan och sjukförsäkringen, dragit in utbildningsplatser och lämnat en hel ungdomsgeneration. Kommer vi till regeringsmakten så har vi en 90 dagars garanti på att de unga ska ha jobb eller utbildning

3 kommentarer

  1. GEA

    Ja det här är ju det nya fenomenet som vi redan har i våra stora världsstäder, New York bl a. Ligor och maffior tar över vissa stadsdelar och gängkrigen avlöser varandra. Något måste det ju bero på att utvecklingen blir så och speciellt bara under de senaste 7-åren.

  2. Gunnar Sundell

    Jag tror något helt nytt uppstått kring jobben, sen många år tillbaka. Jobben kommer inte och går i cyklar som alla tror/fått lära sig. Visserligen finns nog konjunktur-svängarna kvar men de är små jämfört med det faktum att nya säkra jobb inte finns och inte funnits på länge. Bara påhugg. Politiker, ekonomer, opinionsbildare, analytiker m fl med fast inkomst är de sista att förstå det.

    Det behövs en kommission av kloka medborgare från alla partier/partilösa för att lösa problemet. Det går inte med bara höger eller bara vänster, utan det behövs en mix eller opolitiska/okonventionella lösningar för både unga och gamla utan jobb. Alla måste beredas möjlighet att själva försörja sig, om än kanske på en låg lönenivå (kanske som taxichaffis på heltid med 17.500 kr i månaden före skatt), ingen ska tvingas (eller ha rätt till) evig akassa eller socialhjälp. ”Samhället” måste fixa något för de/oss hopplösa fall som inte kan få riktiga jobb eller som till slut slutat söka efter alla avslag.

    Vi har skyldighet att försörja oss själva men vi behöver hjälp med jobb, typ nödhjälpsarbeten med riktiga krav på oss arbetstagare men också med lika anständiga arbetsvillkor som t ex gäller för ett kommunalråd.

    / Gunnar Sundell 60 år, arbetslös i perioder men sen flera år bussförare

  3. Peter

    Hej Lennart!
    Vore det inte roligt att se hur många unga som saknar körkort då det nu mera har blivit en klass fråga!
    Även körkort för många brukar kunna leda till ett första jobb men kommer man inte ifrån rätt typ av familj eller

    måste stå för alla kostnader själv utan någon möjlighet att köra privat så blir det både dyrt & riktigt svårt!
    Körkortsutbildningen är en av dom få utbildningar som det är väldigt hög skatt på mot för dom flesta utbildningar som är helt skattebefriade!

    Gällande skolan så finns det många ända sedan 90talet som inte har fullständiga betyg för att komma in på dom eftertraktade utbildningarna & inte är det elevens fel utan det har varit för dåliga lärare!

    Det finns också siffror som visar att kvinnor är idag mer välutbildade än män då dom har haft det lättare för sig i skolan & kanske fått mer hjälp?

    Så alla har inte möjlighet att söka in på universitetet & alla har inte råd med körkortet då det är för dyrt!
    Nu råkar jag veta att man även kan få dispens för att komma in på universitetet men jag ville bara skriva av mig lite!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.