Gamla E 4 genom stan kommer att förändras helt för luftens skull

Gamla E 4 genom stan kommer att förändras. Så kommer det att bli när västra länken är klar säg 2017. Då ska all genomfartstrafik vara borta och gatan ha en stadskarraktär.

Det finns lite idéer hur detta ska göras och till hösten borde det finnas vägledande beslut. Förändringar blir det och i vilken takt får vi se. Men det kommer säkert att bli från infarten söderifrån vid bron över gamla E4 vid Volvo och in mot staden. Tegsbron kommer säkert att förändras liksom V:à Esplanaden och något måste säkert göras även i de Norra delarna .

Hur blir en spännande uppgift men det kommer att bli mark som kan och ska exploateras för byggande förhoppningsvis så mycket bostäder som möjligt. Gaturummet måste förändras för att det måste bli färre bilar för att klara luftkvalitetsnormen och motorvägen in blir ett minne blott.

Vi kommer lika självklart att behöva göra åtgärder på E12 som går in i stan för att gå bort trafik men det skulle varit lättare om inte staten ägt gamla godsbangården. Vi har ännu inte kunnat lösa resecentrafrågan vid Umeå C trots att det är statens ansvar genom bolaget Järnhusen.

Varför staten har kvar ett bolag som detta har jag aldrig begripligt och att de har höga avkastnings krav är ännu märkligare då det är omöjligt att tjäna pengar på resecentra.

I vilket fall som helst kommer gamla E4 att förändras från grunden vilket också framgår av den översiktsplan som vi har antagit

4 kommentarer

  1. Stefan

    Men blir det ändå inte väldigt mycket trafik genom/gamla E4 när alla som bor på Haga/Sandbacka/Ersboda skall ta sig till Ikeaområdet? Att tro att folk skall köra nån längre omväg är inte realistiskt. Knepigt problem! Det hade varit mycket intressant att höra vad det finns för tankar om detta.

  2. Marita Edlund

    Hejsan!
    Jag är mycket besviken på hur Holmöborna än en gång får ta emot Umeå Kommunstyrelses beslut om nedskärning av den samhälleliga servicen. Du har nyligen suttit i planeringsutskottet och beslutat om försäljning av skolan på Holmön, trots att Medborgarförslaget med strategier för framtiden betonat vikten av att skolan inte säljs. Hur tänker du egentligen? Har Holmön någon framtid? Har medborgarförslag någon vikt i dina ställningstaganden? Själv hör jag till dem som var tvungen att lämna ön för att skaffa utbildning och arbete och under lång tid har jag inte kunnat leva i min hembygd pga de dåliga kommunikationerna som inte passar med normala arbetstider. När jag nu börjar närma mig pension finns det ingen möjlighet för mig att återvända ens som pensionär, för den samhällsservice som finns på fastlandet existerar inte ute på Holmön. Varken sjukvård eller sjuktransport för akut vård fungerar. Varken färja, sjöräddning eller helikopter kan ta sig över Västra Kvarken vid ”otjänlig” väderlek. Det är tragiskt att Kommunstyrelsens beslutande plockar ner samhällsfunktionerna i Umeås rekreationsområde. Den service som trots allt finns, affären och Kaplangården har ingen ljus framtid, när Umeås Kommunstyrelse går emot sin egen strategiplan.
    fd. Holmöbon Marita Edlund

  3. LENNART HOLMLUND

    Svar till Marita Edlund (2013-06-12 12:01)
    Det har aldrig fattats något beslut att inte skolan skulle säljas. Jag betackar mig för lögner. För att set kommer ett medborgarförslag är inte det samma som ett beslut. För det andra ska kommentarer röra det blogginlägg jag skrivit och jag har inte skrivi ett dugg om Holmön.

  4. LENNART HOLMLUND

    Svar till Stefan (2013-06-12 11:22)
    Det är inte längre för Ersbodaborna att köra E4 än vägen genom stan, snarare tvärt om och Umeå måste få bort trafiken så att vi klarar luftkvalitetsnormen annars blir det dyra böter och om det inte går på annat sätt kan man tvingas till tullar på kanske 500 kr. Det går att göra genomfartsförbud från alla håll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.