Lärarna till hård attack mot friskolesystemet….

Lärarna till hård attack mot friskolesystemet. I Svenska Dagbladet tog de bladet från munnen ordentligt. Det är kollapsen för friskolekoncernen JB Education som de anser är förödande. De tycker att friskolekommitens förslag på långsiktighet inte räcker till.

LR har ju rätt att något måste göras och att detta kan skada hela det svenska skolsystemet. Kan skada är fel för det har redan skadat. Det finns många exempel där enorma summor tagits ut av ägarna främst när det skett försäljningar av skollokaler

Så här blir det när marknaden ska sköta om det som är samhällets ansvar som skolan. Det är ju klart att företag kan gå i konkurs och mot det går det aldrig att skapa långsiktiga garantier. Det finns väl ingen som vill sätta av pengar i förväg för att garantera att barn går i skolan.

3 kommentarer

  1. Niklas Bergman

    Hur vore det att städa framför egen dörr först Lennart? Arbetsvillkoren för lärare i Umeå kommun är långt ifrån bra. Själv har du och dina kollegor sedan reformen -94 sakta men säkert åderlåtit läraryrket och genom påhittade administrativa uppdrag försvårat för lärarkåren att göra ett bra jobb.

    Jag minns till exempel med fasa hur jag och övrig personal på skolan jag arbetade på skulle ägna arbetstid till att hitta på slogans för skolan, arbeta fram texter för marknadsföring och komma på fyndiga logotyper. Inget annat än ett skämt! Kan du förklara för mig varför en pedagog ska ägna sin tid åt sådant när eleverna behöver mig? Hur kan det vara försvarbart att arbetstid ska läggas på sådana uppgifter? På det här sättet har du och andra kommunala politiker gång efter annan visat en misstro mot lärarkåren. Ni har med oklädsam avundsjuka gett er på vår arbetstid, våra arbetsuppgifter, våra löner. Nu, när du plöstligt insett att skolorna är viktiga skyller du på friskolorna?

    Att kommunerna blev huvudmän är den enskilt största förklaringen till de skolresultat vi har idag. Skolforskaren Englund skrev om detta (och mer) redan -94 och han har haft rätt på i stort sett varje punkt i sin bok ”Utbildningspolitiskt systemskifte?”.

    Att du utmålar friskolorna som ett slags hot är att försköna och förenkla verkligheten. Det finns gott om bra friskolor med duktiga och välutbildade pedagoger som för den pedagogiska utvecklingen framåt.

  2. fd sosse

    Du har både rätt och fel. Naturligtvis är det väldigt dumt att både sälja ut skolor och vårdcentraler för billigt. Det är också dumt att inte ställa krav som gör att bolag i Luxemburg inte blir intresserad. Som jag ser det så är det faktiskt 2 frågor. Vart går gränsen mellan en dålig upphandling och ideologi? Jag tror tyvärr att en hel del tjänstemän, politiker i speciellt små kommuner inte riktigt insett läget. Kanske mkt pg dessa små kommuner kanske inte mäktar med verkligheten. Jag lägger inte någon värdering i det, men jag ser ju vad som händer i inlandet på mina jobb resor. Det värsta är att ingen vågar tala om hur många kommuner, hur många som faktiskt kommer att bo i inlandet 2020.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.