Som väntat blev det mycket lågt valdeltagande

Som väntat blev det mycket lågt valdeltagande. 29 % röstade i folkomröstningen i landstinget. Det var sim väntat trots att media har gjort allt de kan för att uppmärksamma valet. Instrumentet med folkomröstningar kan man diskutera efter som vi i vårt land har valt ett system med representativ demokrati..

Det här visar också på ett större engagemang hos de som var emot den redan fattade budgeten som det egentligen handlade om. Jag för min del tycker det var ett vansinne att ha en folkomröstning om en liten del i en stor budget. Dessutom fanns det inte med vart besparingarna skulle ha gjorts i stället om. Inlandet har mera pengar för vården än kusten .

Nu är det över men samtidigt känns det märkligt att man i en tid av kärv ekonomi bränner pengar på den här typen av folkomröstningar. De pengarna ska också nu tas ur budget. Kostnaderna för valet är en sak men heltidspolutikernas resande och åkande ska också betalas

6 kommentarer

  1. P-G Wikström

    När var tredje Västerbottning röstat så kan man knappast kalla valdeltagandet mycket lågt.
    Med 90% JA-röster så är det snudd på politiskt självmord att ignorera valresultatet.
    Vill man ha frågan levande i valet nästa år så kan man naturligtvis strunta i utslaget, men då får man också räkna med att förlora makten i många kommuner, i landstinget och kanske t.o.m förlora riksdagsvalet. Liten tuva…
    Folkomröstningen var inte billig. Visst måste demokrati få kosta, men för samma pengar kunde man drivit ambulans och sjukstuga i Åsele och Dorotea i många år. Men prestigen hos några politiker hade större betydelse än ekonomi. Hur mycket mer tänker Socialdemokraterna låta den här frågan kosta – både när det gäller pengar och när det gäller röster och politiskt inflytande?

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      En folkomröstning är rådgivande och jag träffar lika mycket folk på en vescka som det bor i Dorotea och de tycker att denna folkomröstning var det värsta rwesursslöseriet de varit med om och många tycker dessutom att kommunerna får väl ta över primärvården så får de sin skatteväxling och ta ansvaret själv

      • Martin

        Jag håller med om att det var slöseri med pengar att ha en folkomröstning. PO & co hade kunnat spara mycket på att låta prestigen falla och återställa vården.
        Lustigt att du nämner skatteväxlingen, kan du nu svara på hur mycket Umeå kommun får in i skattemedel av de som jobbar i verksamheter som är hela länets angelägenhet.
        Stoppar det med en miljard?

  2. G E Abrahamsson

    Alla som inte röstade räknar jag som NEJ. Så var min tanke från början, att inte rösta alls. Jag tycker hela upprinnelsen är ett spektakel och man kunde gärna väntat till valet 2014. Att det skulle gå så här visste väl de flesta. EU-valet innehöll visst bara 47% valdeltagande. Man kunde lika bra ligga hemma på soffan, så kände nog de flesta. Närmare 70%.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.