Tro det eller ej men idag håller jag med Expressens ledare till 100 %

Det har varit folkomröstning om en liten del i en stor budget. Det ska man inte ha folkomröstningar till.Det finns många exempel på folkomröstningar som egentligen inte skulle ha hållits. De folk som röstar är de som berös just på den platsen och så var det i folkomröstningen i landstinget. 29 % var deltagandet och det verkar inte heller som om alla insett att en folkomröstning bara är rådgivande.

Det är inte alltför ofta jag delar vad som skrivs på Exxpressens ledarsida men jag delar den synpunkten fullt ut om folkomröstningar. Frågan är om man ska ha folkomröstningar då vi har ett system där vi utser de som ska sköta om en kommun, ett landsting eller en regeringen. Där är det folkomröstningar om en helhet i politiken. Politik är en helhet. Ne dan ser du en länk till Expressen ta och läs den

Jag håller med Expresens ledare fullt i i denna artikel

13 kommentarer

  1. John

    Tja Holmlund , kan du inte begripa vad den här folkomröstningen handlar om då är du sannolikt den största IDIOT vi har i S-partiet. Du måste väl begripa att vi vill inte ha en sämre vård i inlandet .

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Me njag förstår av ditt språk att du inte är särskillt begåvad du du inte vet vad en folkomräöstning handlar om och Expressen har helt rätt

      • Emil Bäckström

        Hej Lennart!
        Du klagar på att John har ett dåligt språk. Jag vill be dig att inte kasta sten i glashus. Som exempel kan jag tala om för dig att ”särskillt” stavas med ett l, ”folkomräöstning” stavas folkomröstning, ”desutom” stavas med två s, ”rät” (i det här fallet) stavas med två t och att ändelsen på ”mailet” borde vara mailen. Dessutom verkar du ha tappat bort lite ord i dina meningar och du har fått mellanslagen på lite fel ställen. Om du känner att du har behov så tillhandahåller Viva Komvux kurser där du kan få hjälp med din svenska eller så kan du enkelt installera ett rättstavningsprogram på din dator.

        Sen vill jag också upplysa herr Holmlund om att det slutgiltiga resultatet ej har fastställts även om du här i din blogg skriver som om detta vore fallet.

        Jag vill också fråga varför du hänger ut John på detta vis? Varför lägger du ut hans email? Vill du att folk ska vara rädda för att kommentera det du skriver här? Ska detta ses som ett hot?

        Jag tror att de flesta som röstade ja i detta val inte röstade om en budgetfråga, detta är så mycket större för oss än budget. Det handlar om människor och våra rättigheter till lika vård, oavsett vart vi bor. Själv bor jag i Umeå och kommer troligtvis aldrig flytta till Åsele eller Dorotea, ändå röstade jag ja. Jag vill bo i ett samhälle där vi hjälper alla. Jag betalar gärna mer skatt, är du Lennart beredd att göra detsamma?

        • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

          Jag tycker egentligen att alla som skriver ska kunna står för detta och göra som du skriva ditt namn men jag tycker även att varje persons E-mail ska vara med

    • ali

      Jag håller med dig.
      Demokrati kan vara svårt om 29 procent av befolkningen gå och rösta det betyder resterande håller med majoriteten av 29 procent.

  2. Dage Åberg

    Bra rutet!
    Men hantera nu situationen med stor ödmjukhet. Spektaklet har medverkat till att ge ett löjets skimmer över det politiska landskapet i Västerbotten.

  3. Pär Andersson

    Tänkte likadant när jag läste Expressen idag. En intressant iakttagelse är dessutom att Expressen på senare tid visat sig vara betydligt mer regeringskritisk än kollegan Aftonbladet. Särskilt när det handlar om toppkoryfeerna Reinfeldt och Borg. Expressens Anna Dahlberg är riktigt på hugget och går hårt åt högerns välfärdsretorik i dagens nummer.

  4. Uno Hellström

    Lennart, varför är Du så emot allt som vi i inlandet får kämpa för. Varför ser Du våra rättmätiga rättigheter bara som otäcka hot mot Umeås utveckling? Varför dumförklarar Du oss som utnyttjade den demokratiska rätten till att folkomrösta i denna viktiga fråga? Din inställning till den lilla människan som inte bor i Umeå kommun är så skrämmande att vi i vår familj har slutat åka till Umeå för att handla eller göra andra ärenden. Vi har förstått att det som är bra för inlandskommunerna, kommer inte ifrån Umeå, utan tvärtom och därför åker numera till Östersund i våra ärenden och slipper därmed känslan av att vara Dina parasiter.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Jag tror vi får kämpa minst lika mycket och om vi inte haft Umeå som växt så har det varit ännu kämpigare för inlandet. Du såg ju hur mycket Umeåborna betalar via skatten till kostnadsutjämningen. Tänk även på att en folkomröstning är inte en beslutande utan en rådgivande, vi ahr folkomröstning när vi röstar till riksdag, landsting och kommun.Vi utseer de som ska sköta om det allmänna. Folkomröstningen sa inget om attvart pengarna ska tas för landstinget har ett stort underskott. Besparingarna i Umeå på sjukhuset var betydligt större per invånare

  5. Susanne

    Det är bara S-topparna i länet som vill ha det till att folkomröstningen var om en enskild budgetpost. Det är en på helt egen hand skapad sanning. Folkinitiativet samlade namn för att säkerställa vården i hela länet, i inlandet som vid kusten. Sen har ni velat ändra på denna för andra ganska uppenbara sanning och fått det till att det handlar enbart om Åsele och Dorotea och inget annat. Det är ni och inga andra som försökt skapa motsättning mellan kust och inland. Det är inte vad det har handlat om för den som klarar av att tänka lite. Kanske har det varit så i era interna diskussioner i partiet men inte för oss övriga medborgare. Det är ett så uruselt beteende av folkvalda företrädare att skapa en sanning som passar er själva för att slippa lyssna på dom ni företräder. Hur landstingsledningen har hanterat denna fråga borde vara straffbart. Men straffet lär komma nästa år, var så säkra!

  6. Bertil

    Om vi kunde mäta kostnad och energi som lagts ned på denna omröstning kan man undra om det inte gjort bättre nytta att bilda en intresse förening som jobbar för hela länets bästa. Lyft frågor som kan förbättra, förenkla och effektivisera samordning mellan inlandets och kustnära kommuner. Vi vill väl alla ha ett bättre, effektivare och servicevänligare samhälle. Nu är det kust mot inland, kommun mot kommun intresse mot intresse, person mot person. Det finns alltid någon gemensam nämnare som sammanför istället för att splittra. Visa lite initiativrikedom och fokusera på kreativa lösningar för en bred allmänhet. Så jag håller med Holmlund!

  7. Kristina Norman

    Susanne. När Doroteaupproret startade sina namninsamlingar sa man att det handlade om vården i Dorotea och Åsele. Det var först senare, när borgarna gick in som man ändrade sig och började säga att det gällde hela länet. Så var det med det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.