Det går inte att klara allt bara med skattesänkningar, se på USA

USA får snart inte låna några mer pengar. I USA har man satt ett tak för hur mycket staten får låna. Ett tak som man når den närmsta tiden och finner man ingen lösning så är man utan pengar.

Man kommer inte fram i förhandlingar om budget där republikanerna försöker skjuta Obamas sjukvårdsreform i sank. Vi kanske inte skulle kalla det reform men ett steg åt det hållet. Det finns nästan ingen välfärd i USA när det gäller sjukvård.

Problemet för USA är att man lånat för mycket pengar under mycket lång tid och man har en blåögd tro på att allt ska ordnas via tillväxten men det går självklart inte. Offentlig sektor behöver skatteintäkter och det är där det brister i USA. Man skulle behöva högre skatter för att finansiera sina utgifter. Det är något som Republikanerna och teapartyrörelsen inte vill se och det blir det stopp förr eller senare

USA har ju tagits tid och ekonomiskt utrymme att lägga mycket pengar på att vara världens polis med stora försvarskostnader. USA är ett exempel på att ett land klarar sig inte utan skatter. Man har provat den modell som alliansen fört i Sverige nämligen att sänka skatter.

Det finns flera länder i Europa som också levt över sina tillgångar där Grekland och Italien är med enorma skulder och med ständiga nödlån. Även i dessa länder har man en övertro på skattesänkningar men så sjunker man allt närmare mot en okänd avgrund. Det offentliga har bara en inkomstkälla att leva av och det är skatter som över tid ska räcka till allt man tänker göra. Att ständigt öka skulderna är att inte höra rätt för sig och flytta skulderna till framtida generationer. Investeringar kan man låna till men att låna till skattesänkningar som Reinfeldt och Borg gör är fel väg och det kommer att straffa det svenska folket förr eller senare.

5 kommentarer

  1. G E Abrahamsson

    De e ju dom jädra republikanerna som inte vill släppa lite av sina enorma förmögenheter de sitter på. I praktiken är de ju de som styr och ställer. Men nu är de vid vägs ände. Den värsta böldpest man kan tänka sig, men nu måste nog kirurgen in och karva bort ohyran.

  2. Bertil

    Göran Perssons ord ( Den som är satt i skuld är icke fri )genomsyrar snart hela Världen.
    En råkapitalismn som håller på förgöra hela mänskligheten.
    Att man från en högerextrem grupp i USA inte ens unnanr sjuka en sjukförsäkring. visar på mer än girighet. Dert handlar om hänsynslöshet och en fullkomlig nonchalism mot människan som art.
    Vad är dessa enorma sjukvårdsinovationer värda om den inte gäller alla.
    Vad är överhuvudtaget människan framgångar vad gäller inovationer värda och fötryck mot människan dominerar.
    Vad är kort sagt arbetets värde då värt.
    Man kan för att förenkla det hela.
    Arbetslinjen är kort sagt värdelös.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Jag tror på balnd ekonomin men snart är EU en del av statskapitalismen som ska bestämma över allt, men USA tro jag är ett av de länder som ligger dåligt till och det är tur att Kina har så mycket fodringar på dem och att de äger så mycket statspapper för annars har de gått i konkurs

  3. Karl Gustav Qvarfordt

    Det tar lång tid att bygga upp ett välfärds land. Det krävs att medborgarna solidariskt efter sina förutsättningar bidrar till utvecklingen för en välfärd för alla.

    Att riva ner en allmän välfärd kan gå snabbt om egoism och girighet får ta över. De skattesänkningar som skulle ge oss blomstrande företag och nöjda medborgare visade sig i första hand gynna de med de högsta inkomsterna samt företag och personer med stor aktieportfölj.

    Vanliga löntagare fick visserligen några hundralappar mer i plånboken men dessa pengar försvann när hyror och matpriser gick upp, pensioner sänktes, sjukvård och mediciner blev dyrare. Dessutom höjdes högkostnadsskydd och en mängd andra punktskatter.

    Att låna sig ur en ekonomisk kris är inget bra recept. Ett växande skuldberg gynnar mest bankerna. Vi har helt enkelt inte råd med fler skattesänkning om den gemensamma välfärden ska överleva.

    Karl Gustav Qvarfordt.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Ett ökat skuldberg gynnar bara kapitaliserna dvs bankerna som försöker få så många som möjligt i sina klor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.