Volvo Umeverken ett orosmoment

Volvo Umeverken ett orosmoment….. Visst känner man en oro över vad som kommer att hända med monteringen på hyttfabriken. Inte blir den mindre när man hör den magkänsla som Jan-Olof Karlsson redovisar och då han säger att företagsledningen vill flytta monteringen och att det var därför utredningen sattes igång.

Vi har ju upplevt det tidigare då monteringen varit hotad av olika skäl. Under fordonskrisen sas många personer upp i Umeå men man behöll hela styrkan i Gent och det berodde på att man har generösa regler för permitteringar i Belgien. Däremot känns det märkligt om man då flyttar den till Göteborg och ska göra samma saker som i Umeå. Då är det svårt att förstå varför de ska kunna vara duktigare i Göteborg på att montera allt som ska in o en hytt då tillverkning och måleri ska vara kvar i Umeå om jag fattar det rätt.

Då är det andra fakta som ligger bakom detta och inte effektivitet för visst borde det vara effektivast att göra hytten färdig där den tillverkas. Visst har man känt att det funnits personer som motarbetat monteringen i Umeå men om
man vänder på alla stenar i hela koncernen måste det även innebära en stor risk att flytta.

När man fick statligt stöd till investeringen var en förutsättning att det skulle vara en komplett hyttfabrik. Däremot är det självklart att den förändring av transportstödet som den borgliga regeringen genomförde under Maud Olofssons ledning påverkar beslutet.

Det visar på en syn från regeringens sida att Volvo inte har en stor regionalpolitisk betydelse i Umeå. Nu har regeringen i stort sett tagit död på allt vad näringspolitik heter. Näringsministern har också sagt att det blir ingen omprövning av transportstödet. En kraftig signal till Volvo om att Umeå inte är en viktig ort för svensk fordonsindustri.

Det är klart att Annie Lööf troligen har den uppfattningen att det är bättre att monteringen ligger i Göteborg. Så här från sidan är det svårt att se vilka övriga förändringar som sker inom hela koncernen inklusive Renault och att man inte vet åt vilket håll ledarna inom koncernen vill dra verksamheten. Det är alltid svårt att analysera de siffror som presenteras.

Flyttar monteringen är det inte bara kobben på monteringen som hotas utan en hel del andra jobb hos underleverantörer. Den här typen av utredningar sker oftast i slutna rum och det händer att man redan bestämt sig när beslut om utredning tagits. Nu får vi bara hoppas att man håller vad som varit en ledstjärna om att Umeverken får vara en komplett hyttfabrik.

Jag är säker på att man är minst lika effektiva här i Umeå som på andra platser, det är så i flera andra branscher och jag är helt övertygad om att man är konkurrenskraftiga här på fabriken om man väljer att lägga det i vågskålen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.