Det har blivit många fattigpensioner

Det har blivit många fattigpensioner. Idag har över 2 miljoner pensionärer. Av dem är 10% eller 205 000 fattigpensionärer. De tjänar mindre än 60% av medianinkomsten som är EU,s fattigdomsgräns 2012.

Det har nästan blivit dubbelt så många sedan 2003 då det fanns drygt 100 000. Utvecklingen för pensionärernas ekonomi har varit mycket sämre än för de som haft lön. Det är många som sitter med drygt 6000 i månaden och då har de inte mycket att leva av.

Alliansregeringen har till och med sett till att pensionärerna betalar en högre skatt på varje intjänad hundring. Så här får det inte fortsätta och det första man måste ta tag i är se till att skattesatserna är lika. Borg och högerregeringen har medvetet valt att satsa på de som jobbar och glömt bort att pensionen är uppskjuten lön.

Kortfattat går ju en högerpolitik alltid ut på att gynna de som har det bra ställt och det visar att det finns inga nya moderater det är samma gamla höger som försöker uppträda i nya kläder

6 kommentarer

  1. Lars Winter

    Pensionärerna betalade även före 2006 högre skatt än arbetande befolkning ! Det fanns någonting som hette ” avdrag för egenavgifter ” som gällde bara arbetsinkomster inte pensioner. Du glömde alla förtidspensionärerna som började med ersättning 64 procent början av 2000-talet och är idag fattiga med ersättning under 60 procent. Förtidspensionering mellan 2000-2006 var medveten politik för att minska utgifterna, fast man samtidigt visste att ersättningar kommer att halka efter löneutveckling och göra människor fattigare år efter år.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Min blogg handlade om hur många fler fattigpensionärer det blivit. Jag tror inte det blivit fler om man haft samma skatt som löntagarna

  2. Fredrik Sjölin

    Upprepade undersökningar visar att väljarna vill att politiker talar betydligt mer om sina egna förslag än att klaga på sina motståndares dito.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det är regringspolitiken som ineburit fattigpensionärer och inte kommunpolitiken. Jag vet att det är vi skattebetalare i kommunen som fått betala mycket av de skatttesänkningar regeringen gjort för de som tjänar mest.

  3. Tom Sander

    Hej
    Bra Lenart

    Tycker förslaget att likställa skatter för arbetande och pensionärer är helt rätt. Man kan snabbt göra det genom att höja skatterna för de som arbetar upp till pensionärernas nivå. På sikt måste nog skattekvoten öka ytterligare men som du skriver så är det viktigt att man inte gör skillnad på om man arbetar eller inte.

  4. Bert

    Lars Winter har rätt man förtidspensionerade folk som var arbetslösa och
    detta på grund av att många var äldre jobbat inom industrin med monotona , tunga jobb.
    Att förtidspensionera dessa var humant, för Industrin har sedan dessa endast bit för bit försvunnit utomlands, Kort sagt många var chanslösa erhålla jobb.
    Detta tjänade staten på och den enskilde fick visserligen sämre ersättning men ett liv där de jagades mindre.

    Att sedan högern försämrade ersättningarna än mer. Detta på olika sätt inte minst genom att ge skattesänkningar åt löntagarna och en annan att öka priset på bostäder genom absurdt lågt bostadsbyggande trots massiv arbetskraftsinvandring och invandring samt även flyktingar som behövde bostäder.
    Arbetskraftinvandring när lagen om det gjordes till arbetsgivarens fördel 2008.
    Att man sedan nyttjat socialförsäkringarna till en kassako för att skapa jobbskatteavdrag är
    nåt som massor människor inte fattat än idag trots snart 8 års Borgeligt styre.

    Sedan pensionärerna och pensionen. Där är ju pensionstölden som skedde 99-2001
    och som godkändes av alla utom Vänstern ett slag som Göran P förstod skulle göra pensionärerna upprörd.

    Men ändå är det fattigpensionärer där kvinnor är de hårdast drabbade.
    Detta för att deras hemarbete aldrig uppskattats Kvinnor som tagit hand om barnen skötte
    hemmets alla sysslor och idag som tack för detta både hårdbeskattas och får låga pensioner.
    De som varit grunden för det Välfärdsbygge som Skett i Sverige men som nu plundras av den
    katastrof som drabbat världen och som började i Chile 1973 Nämligen Nyliberalismen.

    En bok ja även dokumentär visad i tv. skriven av Naomi Klein kallad Chockdokrinen beskriver mycket väl vad detta innebär.
    Citat:
    ”Naomi Klein menar att regeringar världen över utnyttjar naturkatastrofer, ekonomiska kriser och krig för att driva igenom radikal politik för den fria marknaden. Detta kallar hon för ”Katastrofkapitalism”. Resultatet är ofta katastrofalt för vanliga människor och enormt fördelaktigt för stora företag. Politiska ledare utnyttjar brutalitet och för tryck för att krossa protester mot deras egna agendor med privatiseringar, avregleringar och skattesänkningar.”

    Jag är övertygad om att hon har rätt. Allt pekar på det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.