Ett kunskapslyft för fler jobb i Sverige

Det finns väl beskrivet Socialdemokraternas vårmotion 2014

I den lyfter vi fram förslag som vi vill genomföra under nästa mandatperiod. Vi presenterar också viktiga finansieringsförslag för den kommande mandatperioden. Slutligen beskriver vi den politik som vi skulle ha fört under andra halvåret 2014. Vi har väl inga förhoppningar om att det som gäller 2014 kommer att gå att få igenom

Vi ska nå vårt mål om lägst arbetslöshet i EU 2020. Ordning och reda i statsfinanserna är grunden för vår sysselsättningspolitik. Vi kommer att investera i en aktiv näringspolitik som ökar efterfrågan på arbetskraft, i utbildning för att företag ska kunna växa med rätt kompetens, och i infrastruktur, nya bostäder och klimatinsatser.

Vi vill bana väg för fler nya jobb genom att förbättra förutsättningarna för innovation och tillväxt. Inför höstens budget lyfts förslaget om Innovationskatapulter fram – ett riktat statligt finansieringsstöd till företag kopplade till inkubatorer. Investeringen omfattar 1 miljard kronor, vilka förs från Fouriertransform.

Gymnasieutbildning har blivit en vattendelare på svensk arbetsmarknad. Inför höstens budget presenteras det första steget i kunskapslyftet – 30.000 utbildningsplatser inom vuxenutbildning och yrkeshögskola. Investeringen belastar offentliga finanser med 2.5 miljarder kronor årligen.

Det byggs alldeles för lite i Sverige, samtidigt som befolkningen ökar. Det finns ett tydligt samband mellan en väl fungerande bostadsmarknad och ekonomins funktionssätt. Regeringen valde i höstas att dela ut en miljard kronor till de kommuner, främst moderatstyrda, som har det allra bäst ställt. Vi vill i höstens budget i stället rikta om de pengarna till att stimulera tillväxt och byggande. Förslaget är neutralt för offentliga finanser.

I flera år har Socialdemokraterna lagt fram effektiva förslag för att vända utvecklingen i skolan. Fokus har legat på tidiga insatser med mindre klasser, fler speciallärare och specialpedagoger samt att lyfta läraryrket. Det är fel att eleverna i skolan ska behöva fortsätta vänta på mindre klasser – vi avsätter resurser för mindre klasser redan i höst.

Svensk hälso- och sjukvård rankas högt i internationella jämförelser, men vi nås allt oftare av rapporter om att utvecklingen går åt fel håll. Därför kommer vi att avsätta 2 miljarder kronor till sjukvården i höstens budget.

Den generella välfärden är en grundläggande del av den svenska modellen. Vi anser att pension ska beskattas som lön. Vårt mål är att skatteklyftan ska slutas genom att skatten för pensionärer sänks. Vi föreslår att skatten för pensionärer ska sänkas redan nästa år, genom en skatteväxling där skatten för miljoninkomster höjs och skatten för pensionärer sänks. Skatteväxlingen omsluter 1,5 miljarder och är neutral för de offentliga

Eftersom regeringen senaste åren lånat till vidlyftiga skattesänkningar kommer våra förslag för fler jobb, bättre skola och välfärd att kräva finansiering. Vi redovisar våra finansieringsförslag för de kommande åren. Ineffektiva nedsättningar – av arbetsgivaravgifter för unga som redan har ett jobb och av krogmoms – ska avskaffas. Sverige ska ha rättvisa skatter, och ta ut punktskatter på miljön. Därutöver ställer vi oss bakom regeringens finansieringsförslag i vårpropositionen – med tre undantag: Snus ska inte straffbeskattas. Landsbygdens banker och försäkringsbolag ska inte missgynnas. Och vi ska inte spara på försvaret. Dessa förslag stärker offentliga finanser med 32 miljarder kronor årligen.

Regeringen hade i vårpropositionen möjligheten att föreslå nya insatser för fler jobb och bättre skola redan här och nu – men missade den chansen. Vi presenterar en alternativ vårändringsbudget, som återger vilka förslag vi skulle ha lagt fram om vi hade suttit i regeringsställning.

Vi avsätter redan i vårändringsbudgeten resurser för att minska klasstorleken i förskolleklass och årskurs 1-3. Förslaget belastar offentliga finanser med 775 miljoner kronor år 2014, vilka finansieras genom att höjningarna av alkoholskatten och tobaksskatten föreslås genomföras från den 1 juli 2014.

Svensk arbetsmarknad kräver gymnasieutbildning. Utbildningskontraktet innebär att ungdomar som blir arbetslösa snarast anvisas en individuellt utformad plan, där studier kan kombineras med praktik eller arbete, som leder fram till gymnasieexamen. Utbildning är ett krav för att få ekonomiskt stöd från samhället. Som ett första steg i 90-dagarsgarantin föreslår socialdemokraterna att utbildningskontraktet fasas in under andra halvåret 2014, vilket belastar offentliga finanser med 200 miljoner

De elever som lämnar eller riskerar att lämna grundskolan utan fullständiga betyg ska ägna en del av sommarlovet åt att lära sig det man inte lärt sig under året. Här och nu är det viktigaste att de elever som går ut nionde klass utan behörighet kompletterar sina betyg. De som studerar på sommaren bör ges möjlighet att kombinera studierna med sommarjobb. Förslagen belastar offentliga finanser med 150 miljoner kronor år 2014.

Matchningen på arbetsmarknaden fungerar inte tillräckligt bra. När konjunkturen tar fart ökar antalet lediga jobb. Redan nu rapporterar näringslivet om svårigheter att hitta rätt kompetens. Därför vill vi investera i bristyrkesutbildning redan under andra halvåret 2014. Förslaget belastar offentliga finanser med 70 miljoner kronor år 2014.

För äldre som har hemtjänst är kontinuiteten av avgörande betydelse. Äldre kan träffa mer än 20 olika anställda från hemtjänsten under en två-veckorsperiod. Vi föreslår en stimulans om 50 miljoner kronor till kommuner som genomför kvalitetsprogram för bättre kontinuitet i äldreomsorgen under andra halvåret 2014.

Utbilda fler barnmorskor – redan i höst Bristen på personal är svår inom förlossningsvården. Sverige måste komma tillrätta med bristen på barnmorskor. Vi vill investera i ytterligare 100 utbildningsplatser redan i höst. Förslaget belastar offentliga finanser med 10 miljoner kronor år 2014.

Lite fler men små förslag för att få fart på asverige
Vi vill utveckla Exportkreditnämndens verksamhet i syfte att ytterligare sänka trösklarna för små och medelstora företags i samband med export genom att pröva möjligheten till subventionerade garantiavgifter för förstagångsexportörer. Vi avsätter 20 miljoner kronor för detta år 2014. Folkbildningen har en viktig roll att spela för att stärka läsutvecklingen i Sverige. Vi föreslår att 5 miljoner kronor tillförs Kulturrådet för att stödja läsfrämjande projekt under andra halvåret 2014.

Ökad övningsverksamhet och stärkt materielförsörjning för försvaret
Sverige står inför en nedtrappning i flera av de internationella operationer vi deltar i. Kosovomissionen avvecklas och engagemanget i Afghanistan trappas ned. Vi föreslår att resurser förs från internationella insatser till ökad övningsverksamhet och till anskaffning av behövlig materiel. Omfördelningen inom försvarsanslaget om 400 miljoner kronor belastar inte offentliga finanser.

Vi finansierar förslagen i vår alternativa vårändringsbudget genom att omfördela medel som står till regeringens disposition. Vi säger också nej till att förlänga URBAN15, föreslår en nedtrappning Matlandet och Skogsriket och minskar stimulansmedlen till sammanslagningar av högskolor. Vi föreslår också att alkohol- och tobaksskatten höjs redan från halvårsskiftet.

Allt är finansierat. Det här var lite långt men jag gör så här för att det varit svårt att få ut helheten i vår politik.

2 kommentarer

  1. Carl

    Lennart,
    Du lovar mycket, men tillbaka till verkligenheten nu.
    Små och medelstora företag är nyckeln till arbeten i Sveige. Jag med många kan inte se vad ni vill göra för företagen. Att höja skatter, ta bort möjligheten till att rimliga kostnader anställa yngre leder inte till fler arbeten. Men varör inte höja pensionsåldern till 80 och se till att dom unga bor hemma till dom är 40 så har ni ju minskat kostnaderna rejält

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Jag ahr på min blogg presenterad massor med förslag som vi har och det komemr flera. Utbildning för de jobb som finns är en del då det råder brist på folk inom många områden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.