Vi satsar på ett jämställt samhälle

Vi satsar på ett jämställt samhälle.

För att nå ett jämställt samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter är inget viktigare än ett jämställt arbetsliv som ger kvinnor och män jämlika inkomster under och efter arbetslivet samt en välfärd som ger såväl kvinnor som män möjlighet att jobba heltid. Idag tjänar män 3,6 miljoner kronor mer än kvinnor under ett arbetsliv. Den siffran ska ned till noll.

Otrygga arbetsvillkor är utbrett på hela arbetsmarknaden. Fasta anställningar är något många bara kan drömma om. I exempelvis handeln, restaurangbranschen men även i kommuner och landsting tvingas många, främst kvinnor, jobba med osäkra visstidsanställningar under lång tid.

Det påverkar livet i stort  allt ifrån den privata ekonomin, där det kan vara svårt att till exempel få lån till en bil eller bostad, till familjelivet, där vissa vill vänta med att skaffa barn tills de fått en fast anställning. För tusentals timanställda är situationen ännu mer osäker. Här kan kvinnor och män få sina arbetspass i sms  ofta bara några timmar innan de förväntas jobba. De är vår tids daglönare.

200 000 personer, främst kvinnor, tvingas jobba ofrivillig deltid. De har svårt att få den låga deltidslönen att räcka till här och nu, samtidigt som de oroar sig för pensionen. Trots deltidsjobb kan arbetsdagarna ändå vara långa då de ofta tvingas ta delade arbetspass  ett på morgonen och ett på kvällen. Det gör det svårt att pussla ihop jobbet med familjen eftersom öppettiderna på förskolor på kvällar och helger brister.

Vi ser att resurserna till välfärden brister. Det går ut över kvinnor och män som jobbar i välfärden och som får slå knut på sig själva för att kunna ge en bra skolgång, vård och omsorg. Jobben är också tunga, både mentalt och fysiskt  och det går ut över kvinnors hälsa. Många kvinnor upplever stor frustation över de tuffa arbetsvillkoren. Stressen varar ofta inte bara under arbetsdagen  utan leder till sömnsvårigheter på kvällar och nätter.

Det finns en tydlig koppling mellan personalens arbetsvillkor och kvaliteten i välfärden. Bra bemanning och vettiga arbetsvillkor ger en högre kvalitet i välfärden. Över 100 000 personer, främst kvinnor, har gått ned i arbetstid eller helt slutat arbeta för att ta hand om en anhörig. När välfärden brister försämrar det kvinnors möjligheter till arbete.

Det här håller inte. Alla människor har rätt till schyssta arbetsvillkor och hälsa. Det krävs förändring. Det är dags för jämställda arbetsvillkor på arbetsmarknaden i stort, och i välfärden.

Jämställda arbetsvillkor

Förstärkt tillgång till välfärdstjänster av hög kvalitet, som stödjer familjerna så att både män och kvinnor kan arbeta heltid.

Vi socialdemokrater vill skapa förutsättningar för att både kvinnor och män ska kunna arbeta i lika hög utsträckning. Ingen ska behöva gå ned i arbetstid för att ta hand om sina föräldrar för att äldreomsorgen brister. Alla ska kunna få barnomsorg när man jobbar, även på kvällar, nätter och helger. Därför vill vi öka resurserna till välfärden. Investeringar i förskola, skola, sjukvård och omsorg går före skattesänkningar.

Förstärkt bemanning i välfärdstjänsterna för att värna kvinnors hälsa och arbetsmiljö.

Vi socialdemokrater vill förbättra kvinnors arbetsmiljö genom att stärka bemanningen i välfärden. Vi vill investera mer resurser till skolan, sjukvården och äldreomsorgen så att fler kvinnor och män kan anställas. Ingen ska heller kunna göra vinst genom att pressa bemanningen i välfärden. För att stärka den framtida arbetsmiljön vill vi också öka resurserna till arbetslivsforskningen.

Vi socialdemokrater går till val på att göra heltid som norm i den offentligt finansierade välfärden.

Vi vill lägga in heltid som norm i de centrala kollektivavtalen för kommunernas och landstingens verksamheter och bolag. I dessa förhandlingar måste man också lösa frågan om delade turer. Krav på heltid ska också ställas vid offentlig upphandling. Det innebär att vi vill införa rätt till heltid i hela den offentligt finansierade välfärden redan under nästa mandatperiod. Alla nyanställningar kommer att vara heltidstjänster.

Rätten till heltid är central för hela arbetsmarknaden. Vi vill att arbetsmarknadens parter även i andra branscher ska komma överens om liknande bestämmelser. Vi är också beredda att överväga lagstiftning om rätt till heltid på hela arbetsmarknaden om en sådan utveckling inte kommer till stånd under nästa mandatperiod.

Vi socialdemokraterna vill att normen på arbetsmarknaden ska vara fasta jobb. Det är enda sättet att långsiktigt försäkra oss om schyssta villkor på hela arbetsmarknaden. Vi vill lagstifta så att man inte kan stapla visstidsanställningar på varandra. Har man jobbat i två år hos en arbetsgivare under maximalt fem år så ska man ha rätt till en fast anställning.

Idag finns många olika former av visstidsanställningar. Vi är därför beredda att se över de olika formerna för att förhindra missbruk och för att utveckla den svenska modellen med starka parter på arbetsmarknaden.

En kommentar

  1. Sixten Jonsson

    Jag har detaljstuderat inläggen från vänstern om hur man ska få människor i sysselsättning.Ordet företag nämns inte en endaste gång i ditt långa inlägg men en tröst är att alla ni vänster bloggare helt enkelt hatar företag med vinstintresse så ordet nämns inte i er vokabulär. Det är kanske bäst det som sker nämligen att våra framgångsrikaste bolag flyttar ut särkilt om ni tar över med er företagsfientliga framtoning.Ni vill att man ska jobba inom skattefinansierad verksamhet eller gömmas i utbildning och utanförskap!Höj kostnaderna för företagen så snabbar ni på processen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.