Ensamkommande flyktingbarn har man problem med

Ensamkommande flyktingbarn har man problem med. Myndigheterna står helt handfallna kring ensamkommande flyktingbarn från Marocko. De tar inte mot någon hjälp i väntan på asyl utan de rymmer och försörjer sig på brottslighet. 2012 sökte145 barn från Marocko asyl och i fjol hade den summan ökat till 381. De vet att chansen till asyl är minimal och därför rymmer vart tredje barn från det hem man är placerad i.

Det här framkom i ett program på SVT söndag kväll. De tror inte på myndigheter och vuxenvärlden och det kanske man kan förstå. Till Sverige kommer de via Spanien och Tyskland och resan hit kan ta år.

Pengar har de inga så de måste låna och de betalar genom att göra brott. En polis från Stockholm sa att man lågt räknat har
200 barn från Marocko som rör sig i city under kvällar och nätter och begår brott. Inte våldsbrott utan de är tex ficktjuvar. Nu efterlyser både polisen och Migrationsverket nationell samordning och strategi för att lösa problemet. Det finns flyktingbarn från Marocko även i Umeå

För mig låter det som om de vill ha mera byråkrati. Det måste väl finnas möjligheter för myndigheterna att sätta sig ner och lösa de problem som var och en har ansvar för.

Jag för min del tycker det håller på att bli för många nationella samordnare som i det här fallet ska lösa ett problem som främst finns i Stockholm om jag uppfattade detta rätt. Ett arbete måste vara att snabba på asylprocessen och de som inte har rätt att stanna ska inte vara kvar.

2 kommentarer

  1. Nils Lindholm

    Flyktingarna vet om att OM dom lyckas vara i Sverige en viss tid så blir det lättare att få PUT.
    Tror inte barnen som rymmer har det sämre som tiggare i Sverige, då många familjer ställer upp o dom är väl redan livegna o ändå värre förmodligen i hemlandet, så bättre att svälta i Sverige än i hemlandet, dom får ju viss sjukvård i Sverige
    .
    Researrangörerna i flyktingresebranschen vet hela reglementet o anpassar sig till detta.
    Nu har Assyrierna ringt hem o meddelat att i Sverige får du bo 3st i ett vandrarhemsrum i 3 – 7 månader innan du får dina rättigheter, 1 rum o kök + soss.
    Det går snabbare i Tyskland, Tyskland är ju 10ggr större o har mer resurser, så nu vänder Assyriska flyktingströmmen mot Tyskland.
    Människan har en förmåga att anpassa sig.

  2. Lars Flemström

    Om dessa barn helt saknar anhöriga i Sverige, bör de skickas till barnhem i Marocko, som drivs av svenska hjälporganisationer. Kristna hjälporganisationer har erfarenhet av hjälparbete runt om i världen och svenska muslimer kan språket, religionen och kulturen. Kristna och muslimska hjälporganisationer har länge arbetat tillsammans vid jordbävningar och andra katastrofer, så detta kunde bli ett ytterligare samarbetsområde. Att rustas för att bygga det nya Marocko måste väl ändå vara bättre än att leva på det svenska samhällets botten och stjäla till uppehälle och knark?

    Barn ska vara med sina föräldrar. Är de föräldralösa, ska de tas om hand i sina hemländer. Några släktingar måste de väl ändå ha där? Vi måste sluta inbilla oss att vi kan lösa världens alla problem i Sverige. Hur kommer dessa barn hit? De är utnyttjade redan innan de kommer.

    Men händer det då inte att fattiga föräldrar skickar sina barn utomlands i hopp om någon ska ta hand om dem. Och visst är detta bättre än att fattiga föräldrar säljer sina småflickor till hemlandets bordeller. Men låt oss då ta hand om dem, som har skickats av sina föräldrar. De kan kanske också tas om hand på något barnhem i hemlandet? Att finansiera sådana barnhem kan vara en del av biståndet till fattiga länder.

    Förekommer det rentav barnhandel, där blivande adoptivföräldrar betalar för att få ett barn, som uppfyller adoptivföräldrarnas önskemål? Barn ska vara söta och snälla. Vad händer med dem som inte är det? Det verkar som om svenska myndigheter inte ens försöker spåra föräldrarna till s.k. ensamkommande flyktingbarn., för att fråga om barnen åkt med deras samtycke. Vad gäller just Marocko, så hade i ett fall mamman anlitat en släkting, som var invandrare i Sverige, för att spåra hennes barn, som hade omhändertagits av socialtjänsten i Lund, som i det lägsta vägrade medverka till att barnet återbördades till sin mamma i Marocko. Hon kunde inte själv komma till Sverige, eftersom hon inte fick ledigt från den skola där hon arbetade som lärare.

    Gäller inte svensk lag i Sverige? Ska inte barn i första hand återförenas med sina föräldrar? Varför prövade man inte detta beträffande 8-åringen, som mördades i Karskrona? Hemlandet, Gaza, är förvisso inte bästa ställe för barn att växa up i, men i detta fall var Sverige ännu sämre.

    Hur länge till ska MP tvingas sabotera kraven på en human flyktingpolitik, på en reglerad invandring, som ser till flyktingars skyddsbehov i stället för på arbetsgivares önskemål om ett arbetskraftöverskott varmed de kan dumpa löner och arbetsvillor samt miljöpartisktiska utopier om ett ”världsmedborgarskap” som bara ska gälla i Sverige? Kommer de marockanska gatubarnen i Sverige någonsin att få något jobb innan de knarkar ihjäl sig?

    Jag tror, men är inte säker, att det finns ett avtal mellan Marocko och något land i Sydeuropa, som gör det lättare för marockanska medborgare än för andra afrikaner att ta sig in i EU. Enligt detta avtal ska Marocko ta ett visst socialt ansvar för sina medlemmar medan de vistas i det sydeuropeiska landet. Marockos regering har visat vilja att utveckla sitt land till en välfärdsstat, men man står i början på en mycket, mycket lång uppförsbacke. De sociala problemen i landet växer snabbare än de beslutade reformerna hinner omsättas i praktisk handling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.