Finland kommer att hamna under EU lupp

Finland kommer att hamna under EU lupp. Finland kommer att få en allvarlig varning av EU-kommissionen för brott mot unionens regler om ekonomisk disciplin, rapporterar finländska medier.

I praktiken torde det innebära att
kommissionen först skriver en rapport
om situationen i Finland och därefter
ger Finland några veckor på sig att
klargöra varför de ekonomiska
siffrorna ser ut som de gör och hur
man tänker åtgärda saken.
Helsingin Sanomat skriver att det
kommer att handla om underskottet i de
offentliga finanserna.
Finland är på väg att få en ny regeringen med två nya partier Centern och Sannfinländarna och Samlingspartiet som ledde den gamla regeringen. Valanalyser pekar på att de två nyas framgång i valet beror på att de inte satt i regeringen och fattade obehagliga beslut som rör ekonomin. Nu ska de tillsammans med Samlingspartiet städa upp i ekonomin

Visst har man märkt att det varit kärvt i ekonomin och att delar av dess industri har haft det kämpigt på grund av valutakursen. Blir intressant att se vad som kritiken innehåller och vilka åtgärder regeringen kommer att vidta. Finland som varit en stark kritiker mot det som hänt i Grekland och några andra länder ekonomi står där själva. Det kan till och med hända tror jag att de som varit en av EU,s största anhängare nu tappar förtroende för EU

Vi får väl vänta och se när det är Sveriges tur att få order om att göra något emot vår skuldkris som dock ligger på hushållen och inte den offentliga sektorn. Jag har varnat länge för en bostadsbubbla där kostnaderna bara skenar utan kontroll. Det finns självklart risker för bankerna om ekonomin doppar och när räntorna stiger.

Finansinspektionen lade ett förslag som självklart var rätt nämligen att skulder ska betalas av. Här ökar skulderna på samma hus varje gång det säljs. Under remisstiden ifrågasatte någon domstol om detta kunde beslutas om inspektionen och myndigheten drog tillbaka sitt beslut.

Sverige har varit på fel väg en längre tid och det ökade under alliansregeringen då det blev mer och mer juridik i stället för politik. Juridiken tar aldrig ekonomiskt ansvar för sina beslut. Det är många personer som kommer att få stora problem om arbetslösheten och räntorna stiger. Vi måste ha mera politik och mindre juridik inom den offentliga sektorn och det gäller inte bara i denna fråga.

2 kommentarer

  1. Gandalfdenvite

    Finland kan dock knappast skylla sina ekonomiska problem på sina invandrare eftersom Finland tillhör de länder som knappt tar emot några invandrare alls!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.