Idag tas budgeten för 2016 i Umeå

Idag tas budgeten för 2016 i Umeå. Den här gången utan att Socialdemokraterna behöver ha med vänsterpartiet. Det är första gången sedan 1994 som inte jag lägger fram budgeten för oss och det har inneburit att jag sluppit förbereda mig för detta liksom att hålla i processen. Men det är ett nytt vackrare och modernare Umeå idag.

Däremot har man samma talarordning och samma tider för partiledarna vilket jag tycker är helt fel. Felet består i att alliansen som beter sig som ett parti har så mycket längre talartid då alla allianspartier har 10 min per parti. Vilket ger 40 minuter mot att Hans har 20 minuter. Det är inte rätt men jag tycker inte Hans ska ha 20 däremot borde alliansledaren Ågren ha haft tex 15. Samma sak att V och FI har 20 minuter. Det här bör man se över i framtiden.

Budgeten är en helhet som verksamhetsplanen utformas från och finansieras med de anslag av pengar som får användas. Däremot brukar det finnas en massa uppdrag och går ett sånt uppdrag igenom är det inte finansierat och kan inte genomföras eftersom det inte finns ett utrymme i budgeten.

Det är nu ett visst antal år som alliansen haft en gemensam budget men jag undrar hur länge man tänker hålla på på detta sätt. Jag har svårt att se vad det ger ur demokratisk syn liksom att Ågren ids lägga ned en massa tjafs för att sy ihop en budget på allianssidan.

Bryt upp detta påfund för ni höll emot länge i Umeå och minns jag inte fel var det centern som stod emot och det förändrades nog när Maud blev partiledare. Runt om i landet har det aldrig varit så många samarbeten över blockgränserna som idag.

Det blir en lång dag i dag men jag tror inte jag har den orken att jag kan sitta och höra på alla anföranden från oppositionen för argumenten brukar i stort sett vara de samma som föregående år. Ett nytt har kg dock redan sett och det är att de haft fel om skattesatsen.

Har alliansen styrt tidigare har det blivit våldsamt stora nedskärningar i alla verksamheter eller en kronas skattehöjningar. Det här har jag sagt tidigare att man kan inte höja och sänka skatten ständigt. Däremot tycker jag inte man behöver ta ur högre skatt än att man klarar verksamheten och därmed tror jag inte på ett överskottsmål på 2% men det får man ändra nästa år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.