Grekland sa trots allt ja till lånepaketet

Grekland sa trots allt ja till lånepaketet. Jag kallar det inte reformer utan det var en massa åtgärder som skulle genomföras om man skulle få låna meta pengar. Premiärministern gick ut och sa att han ogillar detta men röstar ja gör att han såg ingen annan väg, det gjorde dock inte flera av hans egna från det styrande partiet.

Då var det första steget tagit men det var hårda bud ute på Athen,s gator med kravaller och demonstrationer på olika sätt. Det är dock flera andra beslut som ska till innan lånen är klara och det kan ta tid och det ska godkännas av IMT internationella valutafonden. Sedan ska ju den beslutade åtgärderna bli verklighet med skatter och skatteuppbörd och andra åtgärder. Det får vi väl se om det blir genomfört eller inte.

Ni som läser min blogg har sett att jag inte litar på Grekerna att de ska lyckas genomföra vad de beslutat om då det verkar precis som om många av dem som tycker att andra ska betala vad de är skyldiga. Det är en mycket lång tid innan allt är genomfört vilket inte jag tror kommer att ske och inte få den effekt man hade räknat med och det kommer nog behövas ytterligare nöd lån osv.

Det är inga småpengar det handlar om utan så mycket som 800 miljarder svenska kronor och vart ska pengarna tas och när kommer dessa att kunna börja användas för att ställa om och blir det bara inom Eurogruppen eller kommer även andra EU länder att beröras och kommer alla länder att ställs upp. Tveksamheterna har för mig inte rätats ut fullt.

Vi får väl se om Grekerna klarar ut detta och hur det blir för andra länder som också lever på lån. För många länder har för stora lån medan vi i Sverige har hushållen som har lånat för mycket men här dröjer det hur den lånebördan ska klaras av vilket kan ge stora framtida problem. Det är mycket pengar i omlopp över allt och det liknar numera ett stort monopolspel.

2 kommentarer

  1. Joachim

    Det enda sättet som grekerna kan göra för att överleva, är att ställa in betalningarna av sina påtvingade skulder, lämna Eurosamarbetet och gå tillbaka till att skapa sin egen valuta och transparent börja införa ekonomisk demokrati – a.k.a nationalisera bankerna och betalningsinfrastrukturen vilket är precis vad som gäller för alla inom detta skuldmättade enskilt kontrollerade kreditbaserade system som nu havererar för alla, dock självklart med varierande turordning. Det är det enda sättet att lösa detta problem en gång för alla. Tills de gör det, kommer vi att få se en eskalerande karusell av räddningsaktioner och fortsatt fördjupning av krisen i Grekland.

  2. Joachim

    Lennart allt är inte som det verkar: Grekland får helt enkelt inte gå i konkurs, på samma sätt som de stora bankerna inte heller får gå i konkurs. Inget någorlunda stort land eller stor bank får gå i konkurs för då går allting sönder. Problemet är att allting egentligen är konkursmässigt sedan länge och bara håller ihop så länge inte de stora bubblorna spricker, börsbubblan, fastighetsbubblan och den största av dem alla, statsskuldsbubblan, ja just den som var på väg att brista i Grekland i förra veckan.

    Största ägare av den grekiska skulden är Deutsche Bank. Problemet är att Deutsche Bank är världens största derivatspelare – med ett spel större än hela världens samlade BNP – och om DB går i konkurs faller alla andra stora spelare som Nordea och alla andra stora banker i första omgången och i rond två alla andra banker och hela det finansiella systemet på jorden. Och det vill man inte. ECB och IMF tar nu över en stor del av de giftiga lånen och löser ut Deutsche Bank.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.