Alliansen rår för att två reaktorer stängs(reviderad)

Alliansen rår för att två reaktorer stängs. E.on vill stänga ned två reaktorer i Oskarshamn och skyller på regeringen utan att de tar sitt ansvar. Det var alliansregeringen som fattade beslut att kärnkraftens skulle betala en effektskatt och minns jag rätt så tyckte man energibolagen tjänade för mycket pengar och så behövde man pengar för att sänka inkomstskatterna och mest för de som tjänade mest.

Det blev en enorm inkomstfördelning och blev också grunden till det som nu blir nedläggningar av reaktorer före kontrollstationen som skulle ske i år. Har berört det i en tidigare blogg där Fortums representant i bolagsstyrelsen stoppade beslutet medan E.on har kallat till en extra bolagsstämma gör att som majoritetsägare driva igenom förslaget

5 kommentarer

  1. Jonna Berggren

    Det var faktiskt den nuvarande regeringen, S+MP, som höjde effektskatten som gör kärnkraften dyrare.

      • Göran Hult

        Jag håller med dig om att kärnkraftskatten är skadlig och är en stor del av orsaken till att fyra reaktorer nu kommer att stängas i förtid. Historiebeskrivningen är dock inte korrekt. 1984 införde Palmeregeringen produktionsskatt på kärnkraft, 2000 omvandlade Perssons regering den till nuvarande effektskatt, 2006 höjde samma regering skatten, 2008 höjde Reinfeldts regering skatten och slutligen höjde Löwens regering skatten igen 2015. Jag skrev samma korrigering av fakta igår och undrar om den inte kom fram eller alternativt varför du valde att refusera den kommentaren. Om du är vänlig att publicera denna kommentar föreslår jag att du tar bort allt efter årtalet 2015.
        Med vänlig hälsning
        Göran Hult

  2. Göran Hult

    1984 införde regeringen Palme produktionsskatt på kärnkraft. År 2000 omvandlade regeringen Persson den till en termisk effektskatt. År 2006 höjde regeringen Persson tidigare nämnd effektskatt. År 2008 höjde regeringen Reinfeldt effektskatten igen. 2015 höjde slutligen regeringen Löwen effektskatten ytterligare en gång.

    • Rickard Nygren

      Bra med saklig upplysning!

      Trist att se en buffel-politiker avfärda kommentaren innan, när han i själva verket verkar ha fel själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.