Moody’s varnar för svensk bubbla

Moody’s varnar för svensk bubbla. Det är tre länder som har negativ ränta och det är Danmark och Schwetz förutom vi i Sverige. Det gör att det finns stora risker att priserna drivs upp på bostäder.

Bland dessa tre länder är risken för spekulationsbubblor störst i Sverige, enligt en rapport från kreditvärderingsföretaget Moody’s. De konstaterar att medan Danmarks och Schweiz centralbanker har uppfyllt sina mål med den negativa räntan, nämligen att försvaga valutan, så brottas den svenska Riksbanken fortfarande med att få upp inflationen samtidigt som ekonomin går starkare än vanligt.

Som en effekt har huspriserna stigit kraftigt och utlåningen likaså.
”Ur Moody’s synvinkel kommer de trenderna att fortsätta om räntorna förblir låga, något som ökar risken för en husprisbubbla, med potentiell motsatt effekt på den finansiella stabiliteten om och när huspriserna vänder ned”, skriver kreditvärderingsföretaget.

Det är bra att det är fler än jag som tvivlar på att detta med negativ ränta är något som är bra. Många unga mer eller mindre luras att låna till dyra bostäder så stiger räntan med 3% kommer de inte att klara sig. Nu kommer amorteringskravet men kommer det att ha så stor effekt eftersom det inte gäller gamla lån om jag förstått detta rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.