Upp och nedvända världen i ekonomin

Upp och nedvända världen i ekonomin. Vem hade för några år sedan trott att vi i Sverige skulle ha minusränta och att Riksbanken med näbbar och klor gör allt de kan för att öka inflationen som man alltid sagt vara ett stort hot.

Världsekonomin står inför stora utmaningar och det kommer att krävas gemensamma ansträngningar för att stärka den globala tillväxten.
Det sa IMF:s vicechef David Lipton till CNBC efter att ha hållit ett tal i Washington i tisdags där budskapet var att tillväxten riskerar att minska beroende på olika faktorer i olika delar av världen.

 Vi ser fortfarande att tillväxten återhämtar sig runt om i världen, men den bygger på en svag grundutveckling, sa han till CNBC.
På listan över risker nämner han överbelåning i europeiska banker, deflation i Japan och en skarp nedgång i konsumtion på världens tillväxtmarknader.

Just detta med överbelåning nämner han speciellt och det har varit länder som Grekland som har haft enorma skulder och stora insatser har gjorts genom EU. De kriserna torde knappast vara över men ekonomin har kommit i skuggan på grund av den så kallade flyktingkrisen. Den ska betalas på ena eller andra sättet. Det är även darrigt i Asien och många frågar sig vad som händer i Kina

I Sverige rullar tillväxten på och som någon sa med den dopade minusräntan med vad händer sedan. Hushållens skuldberg växer och det blir då en överbelåning hos bankerna även om de sägs vara starka. Men varför ska folk tro att man måste betala av på skulderna när räntan är så låg. Många frågor, men vem låna ut pengar om man måste betala för detta som är effekten av minusränta. Vi får nog vara betedda på tuffa tider samtidigt som hela världen måste investera i en bättre miljö om jordklotet ska överleva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.