80% ska ha 80% i A-kassa vid arbetslöshet

80% ska ha 80% i A-kassa vid arbetslöshet. Den höjning som man gjorde av A-Kassan räcker inte till på långa vägar. Den höjning man gjorde är inte tillräcklig. Det är inte en värdig inkomstförsäkring mot arbetslöshet.

Det är bara tre av tio arbetslösa som idag får en ersättning som är 80% av den lön man hade före man blev arbetslös. Under högeralliansen var det som en tröst bara en av tio som fick en ersättning motsvarande 80 % av den lön man hade innan man blev arbetslös. Höger regeringen tyckte den försäkring som löntagarna hade betalt i lönerörelsen car bidrag. Det var ett hån mot löntagarna.

Det bevisade att de inte har en endaste aning om hur arbetsmarknaden fungerar. Nu ska de sänka ingångslönerna vilket ger både lägre arbetslöshetskassa och lägre pensioner medan de rikaste ska få ännu mer att röra sig med och som grädde på moset är det främst kvinnorna som drabbas av detta då de redan idag har lägre löner

3 kommentarer

  1. Niklas

    Det stämmer säkert att det är få som får 80% från A-kassan, men många som får 80% igenom A-Kassa+inkomstförsäkring.
    Som exempel har Unionen en väldigt bra försäkring som ingår vid medlemskap, detta har varit en bra morot för att värva medlemmar, då A-kassan går att få utan att vara ansluten till facket.
    Inom LO finns det förbund som har försäkringar, men många saknar! Ibland rör det sig om ekonomiska hinder men även ideologiska hinder, det är en skam att människor blir utan försäkring för att en S märkta fackgubbar hindrar sådana lösningar.

    Nej det är dags för LO att rycka upp sig och komma med i matchen och skapa lösningar för sina medlemmar och inte bara försöka vinna val åt S.

    • Gunnar Dahlberg

      Vad man får för ersättning från andra försäkringar än A-kassan har väl inget med att göra om a-kassan är bra eller dålig.

      Skillnaden mellan sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen är absurd sjukpenning uppräknade efter index vilket inte sker med a-kassan driften av a-kassan betalas helt av medlemmarna sjukkassan finansieras av skattemedel, utöver det så måste A-kassan medlemmar betala en avgift till staten som inte används för arbetslöshetsförsäkringen kallas finansieringsavgift. Därutöver har alla löntagare avstått löneutrymme för att via de sociala avgifterna finansiera ersättningen som går ut. Så ur statens synvinkel är a-kassorna en bra mjölkko som genererar överskott sedan många år tillbaka så jag har svårt att se det som en kostnad att höja ersättningen ytterligare.

  2. Bertil

    A-kassan ska vara minst 80% livet ut om du inte får jobb.
    Kan man plundra A-kassan med över 30% som högern gjorde och av det
    ge mest till de som tjänar mest , Då är livsvarig A-kassa inga problem.

    Jobben kommer inte räcka i framtiden och sänka trösklar är en dålig metod.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.