Byggarbetsplats på skäms listan

Byggarbetsplats på skäms listan. Man blir mörkrädd när man ser och läser artiklar om om storbyggen i Sverige. Visst funderar man över vart Byggettan varit när man inte blockerat bygget Mall av Scandinavia. Visst behövs det ordning och reda i byggbranchen men det har väl funnits några regler och när jag läst nedanstående artikel i nyhetssajten Omni funderar jag vilka regler som måste till.
Nedan ser ni artikeln ordagrant.

”MALL OF SCANDINAVIA Arbetare anställda av utländska företag som tjänade så lite som 25 kronor i timmen och byggarbetare som tog amfetamin för att orka arbeta flera dygn i sträck. Det förekom när Peabs prestigeprojekt Mall of Scandinavia i Stockholmsförorten Solna byggdes, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

I en hemlig inspelning som programmet tagit del av hörs en chef skälla ut en anställd för att denne gått med i facket, trots att det är olagligt att hindra medarbetare från att engagera sig fackligt. ”Hade jag vetat om det här, då hade du inte fått börja jobba , hörs chefen säga enligt SVT.

Anställda vittnar om att de ibland jobbat upp emot 48 timmar i sträck för att tjäna pengar. En person uppger även att han tagit amfetamin för att klara av maratonpassen och säger till UG att han inte var ensam om det.
 Det var flera i vårt arbetslag som gjorde det till en grej.

Uppdrag granskning har även talat med byggstädaren Mostafa, som berättar att kollegor anställda av utländska bolag kunde tjäna så lite som 25 kronor i timmen  trots att de arbetade inom Mall of Scandinavia-projektet. -Vi gjorde alltid samma jobb.
Peab kommenterar uppgifterna i ett mejl till Uppdrag granskning, där man skriver att man inte hade någon vetskap om situationen och att man skulle ha agerat om man visste vad som försiggick..
Slut citat artikel i Omni

Den som inte tycker detta är åt helsike vet jag inte hur man resonerar. Utländsk arbetskraft rekryteras in och en orsak kan nog vara bristen på arbetskraft inom vissa yrken men städjobb tror jag det finns företag som kan ta jobb. Det här är också effekterna av den fria rörligheten som blir en form av slavhandel. Nu framkom det inte i artikeln vilka länder som ”slavarna” kommer ifrån.

Man frågar sig vad PEAB sysslat med om det är de som tagit hit underentreprnörerna eller om dessa ligger i en lång kedja av olika entrepenörer. Peab,s anställa har säkert kollektivavtal men visst är det dem som ändå som huvudentrepenör
ska ha ordning. Undrar hur dessa företag betalat skatter och andra avgifter för sina anställda. Det borde finnas lagar som förbjuder den här typen av slavarbete. Det är inte bättre än länder som ska ha stora idrottsarrangemang där rena slavarbeten förekommer

En kommentar

  1. Roger

    Bra Lennart.
    Detta är ett växande problem som finns inom fler yrken.
    Vad som krävs är att kollektiv avtalet som finns i landet där jobbet utföres ska vara lägsta nivån på lönerna och att skatter och avgifter betalas där arbetet utförs.
    Nu försvinner många arbetstillfällen och väldigt många skatte kronor till välfärden.
    Fler politiker måste lyfta denna fråga.
    Tack för att du gör det

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.