Kraftig höjning av studiebidraget

Kraftig höjning av studiebidraget. Studiebidraget kommer att höjas tredubblat till långtidsarbetslösa och personer med låg utbildning för att locka dem till skolbänken. Det är ett förslag från regeringen sida.

15.000 arbetslösa om året väntas hoppa på erbjudandet till en kostnad av 1,1 miljarder. Det vanliga studiemedlet är på knappt 11.000 kronor i månaden och kan sökas av studenter över 20 år. Den största delen är ett studielån, bidragsdelen är betydligt lägre på 3.050 kronor i månaden.

De som varit arbetslösa mer än sex månader som är mellan 25 och 56 år, bland dem många utrikes födda, kan söka det nya bidraget på 9.000 kronor i månaden om de inte har grundskole- eller gymnasieutbildning.

-Det kostar mer att ha de här personerna i bidragssystemen där de inte arbetar, där de inte har kvalifikationer, säger gymnasie och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic. Hon säger vidare att det handlar om att många av de människor som är korttidsutbildade är fattiga människor som inte vågar ta steget in i utbildning och då vill vi skapa en morot för dem att börja plugga.

Det här är en viktig reform för att få fler ut på arbetsmarknaden då det finns en enorm brist på folk och en brist som bara blir större och större. Frågan om hur vi får tag i arbetskraft diskuterade vi även på mötesplats Lycksele

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.