Övervikt vid unga år ger hjärtproblem senare

Övervikt vid unga år ger hjärtproblem senare. Nu är det fastlagt i en stor studie vid Sahlgrenska där man undersökt 1,6 miljoner svenskar när de mönstrat under den långa tiden 1968-2005, De unga som är överviktiga riskerar hjärtsvikt. Män som är överviktiga i tonåren löper betydligt större risk att drabbas av
hjärtsvikt redan i tidig medelålder. Att det är män som man studerat beror på att det är män som mönstrat som man gjorde när vi hade allmän värnplikt.

Man kunde se en fördubblad risk för
hjärtsvikt redan hos dem som vid
mönstringen låg i det övre intervallet
av normalvikt med ett BMI på mellan 22,5 och 25 jämfört med ”smala” vars BMI ligger mellan 18,5 och 20, sa Annika Rosengren som lett studien.

Ju högre BMI desto större risk att
drabbas av hjärtsvikt i tidig medelålder, slår studien – som presenteras i vetenskapliga tidskriften European Heart Journal – fast. Lätt övervikt innebar tre gånger högre risk att drabbas. För de 18-åringar som hade kraftig fetma med ett BMI över 35 var risken nio gånger högre.

Forskarna påpekar dock i studien att
hjärtsvikt trots allt är mycket ovanligt hos personer under 50 år. Men det kan bli ett större hot när den yngsta generationen vi undersökte
som var födda i mitten av 1980-talet blir äldre, säger Rosengren.

Det här kanske inte är så oväntat eftersom man blir egentligen fetare och fetare i yngre åldrar. Den här undersökningen tycker jag säger att här måste stora insatser göras i tiga år så att övervikten minskas. Det är ett bra sätt att minska kostnaderna för sjukvården genom att jobba mer med det förebyggande arbetet. Det är väl mycket troligt att samma saker händer för kvinnorna som för männen. Med denna studie måste krafttag tas för det förebyggande arbetet och man vet också att övervikt kan ge många andra sjukdomar än hjärtsvikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.