Abeba Aregawi friad från doping

Abeba Aregawi friad från doping. Dopningsanmälan mot henne är återkallad Dopningskommissionen har i veckan återkallat sin anmälan om dopningsbrott mot Abeba Aregawi, samtidigt har de upphävt avstängningen emot henne vilket ger henne rätt att tävla. Abeba Aregawi blev i ett tidigt skede uttagen till OS i Rio.

Sedan blev hon borttagen ur truppen i samband med misstanken om att hon var dopad . Vad som kommer hända nu är något vi och SOK får ha en dialog om, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Det var i februari i år som 25-åringen stängdes av för att ha haft den
otillåtna, och sen årsskiftet förbjudna
substansen meldonium i kroppen. Den blev förbjuden vid årskiftet. Man blir förvånad över att SOK är tveksam av etiska skäl. För måste man fråga sig vad den huvudorganisationen har för etik. Det har förekommit samma misstankar mot IOK som mot UEFA när man utser vilka som ska få arrangera OS.

Aregawi är friad och redan uttagen sedan länge men de tog bort henne på misstankarna om doping. Hon är friad och då ska hon självklart få starta. Som sagt hon är friad från doping.

Får hon inte tävla då är SOK rasistisk, eftersom skälen om doping är hon friad ifrån. Hon kan ju inte ha fått något resultat som SOK säger då hon inte fått tävla. Hela den här härvan med detta preparat är en parodi då de som tagit det när det inte var förbjudet. Svt,s kommentators yttrande visar på att han kräver en moral som går ut på att hon inte skulle ha tagit medlet trots att det inte var förbjudet. Ett bevis på att även en sportjournalist inte har någon etik.

Medodium som preparatet heter kommer Wada att höja den tillåtna gränsen till 100 nanogram i urinen den 1 oktober och Aregawi hade 30 nanogram på två tabletter som hon tog i början av december och testades dem 12 Januari. Tabletterna togs när det var tillåtet att ta preparatet. Jag är för hårda straff mot doping men man kan inte ha regler som inte gäller som i detta fall

22 kommentarer

  1. andersforss

    I detta ärende håller jag med dig helt och hållet Lennart.

    Vi kan inte straffa människor i efterhand bara för att ett tidigare lagligt preparat blivit olagligt nu. Dessutom verkar många sportjournalister och expertkommentatorer ha dålig verklighetsförankring när de uttrycker att Aregawi fuskat.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Tyvärr är det många som inte begriper detta och särskilt är det beklagligt att en sån som Kajsa Bergkvist och Stefan Holm tycker att man kan dömas när man tar ett preparat som inte är dopningsklassat. Får hon inte starta lever idrotten i stor rättsosäkerhet. det var ju idiotiskt att testa i början av januari om preparatet satt i minst en och en halv månad

      • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

        Lättat över vad. Hon har friats från doping det är sanningen och hon får tävla och hon var uttagen till OS

  2. Lars Gidlöf

    Hej

    Hon är dopad, hon har knappast något annat medicinskt skäl att ta denna medicin än att öka preattionsförmågan.

    Sen är hon INTE svensk, hon har aldrig bott här, aldrig betalt skatt här, aldrig gått SFI för lära sig svenska utan endast blivit medborgare för att Sverige ska kunna få medaljer. Detta genom ett skenäktenskap

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det har hon inte och jag tror att det är viktigt att hålla sig till sanningen. Man kan endast dömas till doping om det finns på Wadas lista Preparaet var inte klassat som doping när hon tog det. Hon tog två tabletter i december förra året och den första januari kom det upp på dopinglistan. Man kan inte straffa retroaktivt före ett preparat som är klassat som doping det står det i Wadas regler. Du får lite på mig för under min tid som styrelseledamot i Svenska Bangolfförbundet bad vi att få sätta upp alkohol som doping men fick nej av riksindrottsförbundet. vi ville ha bort ölet då det var en hel del som tog sig en öl eller nubbe för at var lugn. Men vi fick inte kalla det doping och döma dem för doping, Vi la in det i tävlingsbestämmelserna att bruk av alkohol i samband med tävling var otillåtet på en mingolfbana som det hette då

      • Lars Gidlöf

        Hej

        Varför skall man lita på hennes ord, att hon fått tabletter av en okänd läkare? Varför tog hon dessa tabletter och varför har andra idrottsmän/kvinnor tagit dom? Är de kollektivt drabbade av samma sjukdom eller?

        Sen, varför bor hon inte i Sverige, varför fick hon snabbt medborgarskap för att sne lika snabbt skilja sig och sen har hon aldrig betalt skatt i Sverige.

        Andra som kommit till Sverige, som blivit idrottsmän, de bor ju här och har inte kommit hit på mstiska grunder

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Hon talar sanning. Hon är friad av de som dömer dopingbrott och de som har att följa de lagar som gäller inom idrotten. Har du fattat att hon är frikänd av de som har ansvaret för dopingen. Jag litar i de flesta fall på de domstolar som satt att hålla på just med idrotten som är idrottens egna förutom Ryssarna egna

          • Lars Gidlöf

            Hur vet du att hon talar sanning? På vad grundar du det?Jag tror inte du känner henne personligen.

            Varför bor hon inte i Sverige om hon nu är svensk idrottare, varför har andra som nog har större kännedom om både henne, friidrott och doping just kritiserat hennes sätt,medans ett f.d kommunalråd i Umeå, han vet att hon talar sanning.

          • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

            Hon är svensk medborgare och har tävlat för Sverige och vill fortsätta med det. Hon är friad från doping och har rätt att tävla och hon som många andra var uttagen till OS och flera av dem har inte i år klarat kvalgränsen. Det preparat hon tog var inte klassat som doping och med det resonemang och många andra så ska idrotterare som käkar hälsokostpreparat för att bli bättre bli avstängda för doping trots att det inte finns på Wadas dopinglista

          • Pär Andersson

            Lars, om alla idrottsmän verkligen talade sanning om sina förehavanden blev det förmodligen relativt tunnsått med tävlande på arenorna världen runt om Wada fick bestämma. En annan sak, du tycker att svenska idrottsmän ska vara fast bosatta i Sverige, men där gäller ungefär samma princip som i föregående fall. Exempelvis skulle skidåkarna Ingemar Stenmark, Anja Pärson och Pernilla Wiberg samt alla ”utvandrade” fotbolls- och ishockeyspelare världen över i dina ögon vara diskvalificerade från deltagande i svenska landslag. En trist inställning…

          • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig sagt att idrottsmän ska vara fast boende i SVerige

  3. Pär Andersson

    Visst luktar det rasism om denna historia! Dalkullan Susanna Kallur är uttagen till OS trots att hon missat kvalgränsen med mer än en tiondel medan den tidigare uttagna invandraren Abeba Aregawi tvingas stanna hemma på tvivelaktiga premisser.

  4. gerd

    Jag håller med Lars. Varför har hon tagit hjärtmedicin när hon inte har någon hjärtsjukdom? . Rent tekniskt säger hon att hon tagit denna hjärtmedicin i december som blev dopningklassad i januari. När hon testades i januari så hade hon kvar höga halter av medicinen i blodet. Alla som åker fast för dopning säger att de inte medvetet har tagit något. Det är ju standard. Varför har denna kvinna sådan trovärdighet i dina ögon. Hennes bakgrund, lögner och lurendrejerier hela vägen räcker för mig. Hon är nu friad men för den delen så är det ingen självklarhet att hon ska representera Sverige i framtiden. Vem minns inte tidigare framträdanden på tävlingsbanorna när hon satt och spydde inför tävlingarna. Hon kanske var nervös över något?.
    Din ryssfobi fortsätter. Du hyllar kollektiv bestraffning när det gäller deras indrottsutövare.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror inte du är läskunnig. När hon tog dessa två tabletter så fanns de inte på dopinglistan. Med ditt resonemang så är alla som äter olika kosttillskott och vitaminer dopade eftersom de äter dem för att bli bättre

      • gerd

        Med all respekt för dina kunskaper men den hjärtmedicin hon tagit är inte kosttillskott eller vitaminer, det är hjärtmediciner som numera är klassade som dopning. Med tanke på hennes ”historia” så känner jag mig inte övertygad om hennes utsago att hon tagit två tabletter.

  5. Brynolf Flonyr

    Aregawi är friad från doping och har därmed rätt att ställa upp i OS, så långt är jag beredd att hålla med. Det som stör mig är att hon eventuellt ska tävla under svenskt flagg. Om hon tar medalj kommer jag inte se det som en svensk medalj. Jag tror knappast hon är genuint intresserad av att representera Sverige. Det råkar bara vara en praktisk lösning för henne. Hon tycks inte vilja bo här eller förknippas med Sverige för övrigt. Redan innan dopinghistorien tyckte jag att det var fel att hon tävlade för sverige, så frikännanandet är inte avgörande för min del. Min fråga: Varför ska hon tävla för sverige?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      men hon är Svensk och får tävla för Sverige även om hon kommer från annat land ursprungligen

  6. Gunnar Karlsson

    Håller med dig där. Varför behandla denna person annorlunda. man blandar äpplen med päron.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tycker det är märkligt och varför ? Den frågan tror jag inte vi får svar på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.