Mellanöstern en krutdurk, militärkupp i Turkiet

Mellanöstern är en riktig krutdurk. Det är i stort sett mer eller mindre inbördeskrig i alla länder. I natt sade militären att de tagit över makten i landet medan regeringen säger att allt är under kontroll. Turkiet styrs av partiet APK som hade hoppats på 2/3 majoritet och då har Erdogan kunnat styra som han vill.

Det som hänt är att militären i Turkiet påstår sig ha tagit över makten i landet. Men de uppgifterna är motstridiga och premiärminister
Binali Yildirim hävdar att situationen i
stort är under kontroll.I ett tal uppgav han att en flygförbudszon inrättats över Ankara och skyller kuppförsöket på den muslimska Gülenrörelsen. Även president Erdogan anklagade i ett tal i natt kuppmakarna för att ha tagit order från Pennsylvania, USA, där Fethullah Gülen finns. Det är synd att den här gruppen försöker dela landet, men vi kommer inte
att släppa det, säger Erdogan.

Det verkar som om militärkuppen har misslyckats men det är svårt att veta. Det kommer den ena rapporten efter den andra men det är svårt att få en mera trolig bild av läget. Regeringarna inom EU har gett sitt stöd till Erdogan som de har förhandlat med om flykting krisen.

Här kan du läsa lite mera om läget i Turkiet och de spänningar som finns där skriven av SVT,s utrikeskommentator Bo Inge Andersson. Den är läsvärd

Sedan har vi de ständiga attackerna av Jihadister på flera platser i Europa och FBI har varnat för att när deras Kalifat krossats så sprider de sig i Europa och gör sina terrorhandlingar där.

Man måste samtidigt fundera över det som händer i mellanöstern och de muslimska länderna där det i stort sett råder inbördeskrig i många länder och vad som gör att man hamnar i dessa lägen. Den arabiska våren har blivit en lång svart höst. Syrien och Irak är i stort sett bara ruiner och där är det IS med flera grupper som tillsammans med regeringarna gjort ruinerna.Egypten, Libyen har fallit sönder och det är mer eller mindre oroligt i Yemen, Sudan, Sydsudan, Thcad, Algeriet, Afghanistan medan det är lite lugnare i Iran, Libanon, Palestina och några länder till. Jag har säkert glömt några länder men det är inte lätt att följa med vilka länder som har en majoritet av muslimer. I många länder i Afrika är det även mer eller mindre inbördeskrig mellan regeringen och olika grupper.

Det finns hur mycket som helst att göra för fredsarbetet av alla som vill ha fred. Terrorattackerna skadar alla muslimer i hela världen och nog hade man hoppats på större avståndstagande från de muslimska religösa ledarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.