Det går att förhindra stroke om du vill

Det går att förhindra stroke om du vill. Det är inte heller speciellt svårt. Stroke går relativt lätt att förebygga enligt en mycket stor undersökning. Forskarna har kartlagt de tio största riskfaktorerna bakom 90 procent av alla strokefall i världen. Högt blodtryck är den överlägset viktigaste faktorn.

Högt blodtryck ligger helt eller delvis bakom 47,9 proc av alla fall. Sedan följer fysisk inaktivitet, högt kolesterol, ohälsosam föda, fetma och rökning. Dessa faktorer är tämligen lätta att åtgärda, anser forskarna.

Den här studien, som publiceras i tidskriften The Lancet, ingick nästan 27.000 personer från 32 länder.

8 kommentarer

  1. gerd

    Vilken unken människosyn. Stroke kan förhindras ”bara du vill”. Stroke får man enligt nedan av:
    Högt blodtryck.
    Fysisk inaktivitet
    Högt kolestreol
    Ohälsosam föda
    Fetma
    Rökning
    Vem vill ha högt blodtryck. Alla kan på grund av till ex handikapp inte vara fysiskt aktiva. Alla har inte heller tid. Högt kolesterol och dess orsaker är forskningen inte överens om. Nu är det ju ok med både ägg och fett. Alla har inte råd att äta nyttigt. Det är dyrt. Det kräver dessutom kunskaper. Fetma, vem vill inte vara smal och slank? Rökning och även andra droger. Jag tror inte att det är så enkelt att sluta om du är beroende.
    Jag skulle nog kunna säga att de uppräknade skälen till stroke har en mycket stora genetiska orsaker och resten har nog ni politiker en hel del att ta ansvar för. Dessutom har åldern en stor inverkan och det är lite magstarkt att påstå att en 80-åring som är utsliten, med dålig pension och andra krämpor kan undvika sjukdomen.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Man har ett stort ansvar för sin egen hälsa eftersom det finns inga lagar som säger hur du ska äta och leva

      • gerd

        Nästan alla sjukdomstillstånd är ju i princip självförvållade. Inte minst idrottsrelaterade. Väldigt många har genetiska ursprung. Jag tror också på forskningen men de har inte alltid rätt och vissa rön ändras ju totalt. Ta bara GI och LCHF dieterna (och även inom diabetsområdet) som inte hade många förespråkare inom forskningen och läkarvetenskapen. Numera är det sockret som är boven. Min kritik gäller hur du drar slutsatser att de flesta kan förhindra stroke ”bara de vill”. Det är att skuldbelägga drabbade. En ensamstående mamma med små barn kanske inte har råd att äta bra, hon kanske inte har tid att träna etc. Man väljer dessutom inte sina föräldrar och de gener de överlämnar till sina barn. Stress på grund av dålig arbetsorganisation och dåliga chefer har nog en betydligt större faktor.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Det är inte jag som dragit dessa slutsatser utan det är en av största forskningarna som skett och inte bara i Sverige. Vart är beskrivet i bloggen liksaom antalet

  2. pelle

    Nils Ekman fd hockeyspelare fick en stroke ,skulle tro han vara rätt vältränad o hade ganska sunt levande ,vist stämmer det säkert det du säger ,men morsan fick en stroke hon hade inte högt blodtryck ,hon drack ej alkohol rökte inte ,hon gick varje dag o hade inget problem med fetma ,men jag tror det var stresset på sjukhuset ,hon fick ta hem arbetet för att hinna med allt ,jobb ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.